Reuniune informală a miniștrilor care gestionează fondurile europene în UE

Rovana Plumb și Corina Crețu, la reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu Politica de Coeziune
Rovana Plumb și Corina Crețu, la reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu Politica de Coeziune

În contextul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, la Palatul Parlamentului are loc, vineri, reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu Politica de Coeziune. 

Evenimentul reunește la Palatul Parlamentului miniștrii din statele membre ale Uniunii Europene și va fi prezidat de ministrul român al Fondurilor Europene, Rovana Plumb. La reuniune vor mai participa comisarul european pentru Politica Regională, Corina Crețu, miniștri responsabili cu Politica de Coeziune în Statele Membre UE, reprezentanți ai Comitetului Regiunilor, Comitetului Social și Economic European, Conferinței Regiunilor Periferice și Maritime, Băncii Europene de Investiții, Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, Comisiei Europene și Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene.

Prioritățile de investiții prevăzute de Politica de Coeziune în perioada de programare 2021-2027

Negocierile la nivelul Uniunii Europene vizează viitorul Cadru Financiar Multianual și principalele politici finanțate din bugetul Uniunii. În privința Politicii de Coeziune, negocierile sunt axate pe reducerea disparităților regionale și pe abordarea noilor provocări, pe alinierea la Semestrul European și pe asigurarea unei flexibilități care să răspundă mai prompt nevoilor regionale și locale.

Orientările oferite de lideri vor avea un impact direct asupra programării fondurilor europene. Dezbaterea nu are rolul de a preîntâmpina rezultatul negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual ci de a scoate în evidență impactul alegerii politice ale liderilor asupra implementării și a rezultatelor Politicii de Coeziune, fără a afecta bugetul Uniunii.

Temele dezbătute

Guvernanța fondurilor, în special legătura cu Semestrul European și guvernanța economică din perspectiva implementării;

Concentrarea tematică, ponderea fondurilor aferente Politicii de Coeziune, ratele de cofinanțare și nevoia de flexibilitate pentru a acoperi nevoile pe termen lung și pentru a reduce decalajele de dezvoltare dintre Statele Membre și regiuni;
Identificarea echilibrului dintre abordarea „de jos în sus" a Politicii de Coeziune și nevoile pe termen lung și recomandările „de sus în jos" din cadrul Semestrului European, care se axează pe reformele structurale și guvernanță economică pentru a obține un impact socio-economic tangibil în urma utilizării fondurilor europene.
Politica de Coeziune în agenda strategică a liderilor pentru perioada 2019-2024

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene se desfășoară sub deviza „Coeziunea, o valoare europeană comună" și pune accentul pe unitatea dintre Statele Membre UE și pe importanța reducerii decalajelor economice, sociale și teritoriale la nivelul UE.

Dezbaterea are loc înaintea Summit-ului de la Sibiu din 9 mai 2019, un moment important în proiectarea unei Europe mai puternice, mai unite, mai coerente și mai democratice. În cadrul Summit-ului va fi prezentat Raportul final al Cartei albe privind viitorul Europei, adoptată de Comisia Europeană în data de 1 martie 2017. Totodată, Comisia a prezentat, în data de 30 ianuarie 2019, un document de reflecție privind o Europă mai sustenabilă până în 2030, care încurajează discuția referitoare la modul în care să fie urmărite obiectivele de dezvoltare durabilă în UE.

Coeziunea economică, socială și teritorială a Uniunii reprezintă bazele pentru dezvoltarea echilibrată și durabilă, consolidează UE în fața crizelor globale, sprijină competitivitatea economică, justiția socială și promovează o mai bună calitate a vieții pentru cetățenii europeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel