Reunificarea Germaniei, îngrijorare pentru Margaret Thatcher

thatcher ap1
thatcher ap1

Fostul premier conservator britanic Margaret Thatcher era atât de îngrijorată că o Germanie reunificată va încerca din nou să domine întreaga Europă încât consilierii ei au ajuns să-i sugereze că 'ar fi bine să fim drăguți cu nemții', relevă documente de arhivă.

'Cheia este să folosești cuvintele 'prieten, aliat și partener' (dacă le suporți)', i-a scris 'Doamnei de Fier' cel care a fost mult timp consilierul ei de politică externă, Charles Powell, înaintea întâlnirii pe care ea a avut-o cu ambasadorul Germaniei la Londra pe 3 octombrie 1990, data reunificării celor doua state germane, scrie Agerpres.

Neliniștea lui Margaret Thatcher despre efectele acestei reunificări era cunoscută la acea vreme, însă documente secrete datate din anii anteriori căderii Zidului Berlinului scot la suprafața anvergura acestei îngrijorări.

Astfel de documente păstrate la Arhivele Naționale Britanice relevă că la Downing Street se estima că o Germanie reunificată va reveni la politica agresivă de dinaintea celor două războaie mondiale.

'Modul în care la ora actuală germanii își fac loc cu coatele și fac presiuni în Comunitatea Europeană sugerează că nu s-au schimbat prea multe', se arată din stenograma unei reuniuni a consilierilor guvernului britanic, care au tras totuși concluzia că 'trebuie să fim drăguți cu nemții'.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel