Remaniere Guvern PNL. Chirieac, observație-cheie despre soarta lui Orban

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat o posibilă remaniere guvernamentală a Cabinetului Orban.

Într-o interveție la România TV, Bogdan Chirieac a făcut o observație-cheie în ceea ce privește remanierea guvernamentală: aceasta nu are niciun sens în contextul în care PNL chiar își dorește alegeri anticipate. Postul de televiziune a precizat într-un material că de o posibilă remaniere guvernamentală ar putea fi vizată Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

„Dacă domnul Orban va demisiona pentru a deschide drumul anticipatelor ce rost mai are remanierea guvernamentală?”, s-a întrebat Bogdan Chirieac.

„Din Constituție rezultă că dacă premierul demisionează, el nu mai poate fi premier interimar. Domnul Orban are posibilitatea de a rămâne interimar doar în cazul în care Guvernul pică în urma unei moțiuni de cenzură. Am înțeles că s-ar negocia cu partidele mici pentru a se iniția o moțiune, astfel încât ea să treacă și să fie votată chiar de liberali, pe modelul PSD-Grindeanu. În acest fel poate rămâne domnul Orban premier interimar. Dar în momentul în care ești premier interimar nu poți face remanieri guvernamentale.

Apoi, ținând seama de termenul din Constituție, 120 de zile, domnul Orban trebuie să mute până la 1 februarie. Am înțeles că s-ar dori ca alegerile parlamentare anticipate să se desfășoare în turul II al alegerilor locale. În prezent alegerile locale sunt într-un singur tur”, a precizat Bogdan Chirieac.

Remanierea nu ar avea rost

„Eu nu cred că domnul Orban ar renunța la doamna Violeta Alexandru, dar să vorbești de remaniere acum, în acest context, nu are rost. Oricum 120 de zile va fi o mare instabilitate politică”, a mai adăugat analistul care a precizat că e de așteptat ca euro să crească simțitor în contextul instabilității. 

„PSD nu va depune o moțiune de cenzură fiindcă cel mai bun agent electoral al său în acest moment este chiar Guvernul Orban. De ce ar dărâma PSD-ul o organizație care îi aduce mari servicii în campania electorală”, a completat Chirieac, precizând că indiferent dacă vor fi anticipate sau la termen, alegerile parlamentare vor avea loc anul acesta. „Anticipatele nu îi servesc PSD-ului pentru că nu au timp să crească suficient”, a mai completat analistul politic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel