Referendum Justiţie 26 mai întrebări. Bogdan Chirieac, reacție

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Bogdan Chirieac a vorbit la România Tv despre referendumul pe Justiţie, organizat pe 26 mai, făcând referire la cele două întrebări anunţate de purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi. 

"Era previzibil. Este inutil acest referendum. Nici măcar USR-PLUS nu va simţi nevoia în mod expres să participe. Nu s-a întâmplat ca să dea România amnistie şi graţiere. Nu s-a întâmplat. Au fost patru cazuri numai prin legi, nu au fost ordonanţe. Poţi să fii de acord să nu fie graţiaţi şi amnistiaţi cei condamnaţi pentru infracţiuni ale gulerelor albe. Dar nu s-a întâmplat aşa ceva până acum. Nu avem câte o ordonanţă de amnistie şi graţiere în fiecare an, şi aşa scapă corupţii, Parchetul se luptă şi îi bagă la loc.

Referendum organizat în scop electoral

Din capul locului este electoral, astfel nu convoca un referendum pe Justiţie, pe 26 mai, odată cu europarlamentarele. Dacă preşedintele era interesat în mod real de Justiţie, nu-l ţinea pe Augustin Lazăr în funcţia de procuror general până când nu s-a mai putut. Nu făcea referendumul odată cu alegerile. Tot demersul este strict electoral.

Klaus Iohannis nu mai intră în al doilea mandat

Klaus Iohannis deja nu mai intră în al doilea mandat, gata, dar PNL-ul rămâne. E foarte important pentru România PNL-ul. Măcar PNL-ul nu va avea şi mai mult de suferit în acest referendum decât ar fi avut o întrebare contondentă. Ce înseamnă întrebare contondentă care să-ţi aducă electorat? Suntem în zona aberaţiilor, nu? Asta se întâmplă în viaţa politică românească. Întrebarea contondentă era cea adresată de domnul Andrei Caramitru, şi anume: Sunteţi de acord ca preşedintele să bage corupţii la puşcărie prin decrete prezidenţiale? Sigur că e neconstituţională, dar acela e tipul de întrebare care îi aducea un plus lui Iohannis. Sigur că nu putea să fie aplicată, dar măcar se ducea în zona asta aberantă adesea a haştagului, care vrea ordonanţă de urgenţă ca să bage lumea la puşcărie a doua zi după ce vin la guvernare", a spus Bogdan Chirieac la România Tv.

VEZI ŞI Iohannis, întrebări referendum. Declaraţiile zilei la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind organizarea referendumului, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Întrebări referendum

1. "Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?"

2. "Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel