Război ISIS. DEZASTRU la Mosul

Peste 125.000 de irakieni și-au părăsit căminele de la începutul operațiunii pentru recucerirea orașului Mosul din mâinile grupării Statul Islamic, la 17 octombrie 2016.

"Odată cu intensificarea operațiunilor militare la Mosul, numărul de refugiați a crescut în mod considerabil, cu peste 9.000 de persoane care au fugit din oraș în numai patru zile", potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

După o pauză de două săptămâni, forțele irakiene au lansat în 29 decembrie 2016 "a doua fază" a ofensivei lor, provocând o intensificare a luptelor în partea de est a orașului Mosul.

Șeful unei forțe de elită pe acest front a afirmat duminică pentru AFP că trupele irakiene dețin deja controlul a peste 60% din zonele estice ale Mosulului, scrie Agerpres.

Corespondenți ai AFP au relatat despre "grupuri de civili care fug în aceste zile, pe jos, din calea luptelor, ducându-și lucrurile în saci din plastic".

Organizațiile umanitare sunt îngrijorate de posibilitatea ca operațiunea împotriva fiefului ISIS să nu ducă la o deplasare în masă, de peste un milion de civili.

Cifra este încă departe de a fi atinsă, însă numărul de refugiați crește pe măsura avansării forțelor irakiene, care nu au intrat încă în cartierele cele mai populate ale orașului.

Mai mult de 33 de milioane de persoane sunt refugiate pe teritoriul Irakului și aproape o treime dintre ei au nevoie de ajutor umanitar, potrivit ONU.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel