RĂZBOI în Etiopia: Forțele guvernamentale mărșăluiesc spre Tigray. Opozanții au distrus podurile

Foto: Agerpres. Liderul Frontului Eliberării Poporului din Tigray
Foto: Agerpres. Liderul Frontului Eliberării Poporului din Tigray

Războiul din Etiopia este departe de a se fi terminat. După ce ONU a anunțat o criză umanitară fără precedent, premierul țării a anunțat că forțele guvernamentale mărșăluiesc spre capitala regiunii Tigray, în nordul țării.

Ieri, Organizația Națiunilor Unite acuza o criză fără precedent în Etiopia (vezi AICI), pe măsură ce tot mai mulți oameni au ales să fugă în țara vecină, Sudan. În urmă cu puțin timp, premierul Etiopiei a declarat că armata sa avansează spre capitala regiunii nordice Tigray, unde soldații din regiune se luptă cu guvernul central. Guvernul a acuzat forțele din Tigray că au distrus poduri în apropierea orașului Mekelle, pentru a opri avansul forțelor centrale.

Conflictul își are rădăcinile în tensiunile de lungă durată dintre puternicul partid din regiune, Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF) și guvernul central al Etiopiei. Când premierul Abiy a amânat alegerile naționale din cauza coronavirusului, în iunie, tensiunea a crescut între cele două grupuri. TPLF vede guvernul central ca fiind nelegitim, susținând că Abiy nu mai are mandat să conducă țara. În același timp, Guvernul a acuzat TLPF că a atacat o bază militară pentru a fura armele, ceea ce TPLF a negat. Ca răspuns, Abiy a ordonat o ofensivă militară, acuzând TPLF de trădare.

Termenul de trei zile, dat de prim-ministrul Abiy forțelor Tigray pentru predare, a expirat marți. Cel puțin 27.000 de persoane au fugit dincolo de granița de nord, în Sudan, în timp ce ONU a avertizat că se desfășoară o „criză umanitară la scară largă”, precizează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel