Raportul GRECO, publicat. Adrian Năstase, reacţie: Ar trebui să scăpăm de complexul elevului scos la tablă

Fostul premier Adrian Năstase a reacţionat, pe blogul său, cu privire la publicarea raportului GRECO şi a dat un mesaj clar liderilor politici din România. 

"În recentul raport GRECO (Convenţia a fost ratificată de România în timpul guvernului PSD pe care l-am condus), se consideră că Secţia specială pentru magistraţi „este o anomalie”.  Din câte ştiu, în spaţiul Consiliului Europei nu există reguli comune în domeniul justiţiei. Există unele valori, principii dar nu reguli juridice care să stabilească unitar configuraţia instituţiilor juridice sau categoriile de infracţiuni sau pedepsele pentru acestea. Mai mult, state importante din Consiliul Europei nu sunt părţi la această convenţie – Germania, Marea Britanie, Rusia.

În aceste condiţii, în domeniul justiţiei este firesc să se manifeste specificitatea fiecărei ţări, tradiţiile, imperativele reglementării în anumite perioade istorice. Oare PNA-ul nu a reprezentat o „anomalie” din punctul de vedere al practicii instituţionale europene (doar Spania mai avea un astfel de mecanism)? Sau DNA/Macovei-Băsescu? Sau ANI? Ar trebui desfiinţate? Protocoalele SRI-Ministerul Public nu reprezintă anomalii? Există cumva „anomalii bune” şi „anomalii rele”?", a scris Adrian Năstase pe blogul său

Mesaj pentru liderii politici

"În opinia mea, după devoalarea abuzurilor din perioada „Republicii procurorilor”, era necesar un mecanism care să vegheze, pe de o parte, la independenţa magistraţilor, dar şi la responsabilitatea lor în ceea ce priveşte actul de justiţie. 

În concluzie, eu cred că, în relaţia cu Consiliul Europei dar şi cu Comisia Europeană (MCV) sau cu Comisia de la Veneţia este nevoie de profesionişti care să explice mai bine, cu autoritate, utilizând şi exemple din ţările de unde provin experţii folosiţi, rostul unora dintre modificările instituţionale şi normative din România. În plus, ar trebui să scăpăm de complexul elevului scos, în mod obişnuit, la tablă de către diriginte în scop pedagogic", a concluzionat fostul premier. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel