Raport Siria, exclusivitate. Assad a folosit ARME chimice

Președintele sirian Bashar al-Assad este considerat, pentru prima dată într-un raport oficial ONU, răspunzător de folosirea armelor chimice, transmite Reuters.

Agenția de presă informează că a consultat în exclusivitate un raport al anchetatorilor internațional ai Națiunilor Unite și ai Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), ale căror investigații identificaseră anterior doar unități militare, fără a numi comandanți sau alte oficialități. Este pentru prima dată când cele două organizații internaționale prezintă o listă de persoane legate de mai multe atacuri cu bombe cu clor în Siria, în 2014-2015. Pe listă figurează și președintele al-Assad, și fratele mai mic al acestuia, Maher, ceea ce potrivit unei surse a Reuters ar arăta că ordinele de a folosi arme chimice în conflictul civil a venit de la vârf, scrie Agerpres.

Frații al-Assad nu au comentat direct afirmațiile. O oficialitate guvernamentală de la Damasc a afirmat că acuzațiile de atacuri cu arme chimice "nu au suport real".

Ancheta comună ONU/OIAC cunoscută ca Mecanismul Comun de Investigație (Joint Investigative Mechanism — JIM) a fost efectuată de trei experți independenți, cu sprijinul unei echipe tehnice și administrative, pe baza unui mandat al Consiliului de Securitate al ONU. Lista de suspecți menționată de Reuters nu a fost făcută publică, iar șefa JIM, Virginia Gamba, a negat existența ei. "Nu este prevăzută în acest moment nicio identificare a unor indivizi", a transmis ea printr-un e-mail agenției de presă citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel