Raport MCV. Augustin Lazăr, mesaj

Augustin Lazăr
Augustin Lazăr

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, miercuri, că raportul Comisiei Europene privind MCV reţine o situaţie de regres, în principal din cauza propunerilor de modificare a Legilor Justiţiei. 

"Concluziile raportului reţin, în mod evident, o situaţie de regres faţă de raportul din ianuarie 2017 şi aceasta în principal din cauza propunerilor privind Legile Justiţiei, care au avut un impact negativ şi care au stârnit îngrijorare. În cadrul raportului, se recomandă să fie avute în vedere propunerile făcute de magistraţi, propuneri care conservă independenţa magistraturii. Ne aducem aminte că unele dintre aceste propuneri priveau numirea procurorilor în funcţii de conducere după un sistem transparent şi robust, un sistem care să fie similar celui pentru numirea preşedintelui Înaltei Curţi. În continuare, se recomandă ca instituţiile statului român să lucreze împreună, să coopereze pentru a ajunge la rezolvarea acestei situaţii. Eu zic că nu este foarte complicat. Nu poate exista cooperare acolo unde se impun nişte lucruri din exterior, iar cuvântul magistraturii nu este ascultat. (...) Faţă de raportul din ianuarie 2017, este un regres care ar putea determina reconsiderarea unor obiective care au fost considerate deja îndeplinite în raportul din ianuarie", a afirmat procurorul general, la sediul PÎCCJ, într-o declaraţie presă după publicarea raportului privind MCV. 

Augustin Lazăr a susţinut că sunt şanse ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să fie ridicat în 2018. 

"Cu toţii ne dorim ca la termenul acesta nou care a fost fixat pentru sfârşitul anului 2018 să fie îndeplinite toate condiţionalităţile, să se realizeze ceea ce aşteptăm cu toţii, ca în final să se încheie în mod fericit monitorizarea. Ar fi păcat de munca care s-a desfăşurat pe parcursul a 10 ani. Am făcut progrese pas cu pas. Ar fi păcat să renunţăm la aceasta muncă de atâţia ani, când, de fapt, malul este foarte aproape. Eu zic că sunt condiţii bune pentru ridicarea monitorizării în anul 2018. De felul meu sunt optimist şi cred că sunt aspecte care pot fi rezolvate şi cred că se va ajunge la o soluţie rezonabilă", a spus Lazăr, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel