Rana deschisă a sistemului de sănătate. Ipoteză sumbră, după Colectiv

Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, a comentat, la DCNEWS LIVE, o problemă a sistemului de sănătate, care, din câte spune politicianul, este departe de a fi rezolvată. 

Întrebat dacă după Colectiv, lumea se va gândi mai mult la plata asigurărilor de sănătate, Cristian Bușoi a răspuns: "Mi-e teamă că nu, mi-e teamă că, din păcate, gradul de conformare este foarte mic pentru că veniturile sunt mici, pentru că nu funcționează un sistem coercitiv corect, nu abuziv, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor occidentale, pentru că nu există o conștiință a nevoii de a contribui în mod corect la buget pentru a putea primi înapoi serviciile de care ai nevoie, dar și pentru că nu există o siguranță că banii pe care-i plătim pentru taxe și impozite sunt cheltuiți corect și transparent".

"Atunci când am condus CNAS am arătat că atât timp cât nu se colectează banii care ar trebui colectația în mod legal la o contribuție care este una dintre cele mai mici din UE, dacă nici această contribuție mică nu este plătită, foarte multe așteptări nu putem să avem. În ultimii șapte ani pe lângă banii care se colectează din contribuția de asigurări de sănătate, statul român din banii pe care-i strânge din TVA, din alte taxe, din împrumuturi, mai adaugă câteva miliarde de lei în bugetul CNAS, pentru că doar ce colectăm din contribuția de asigurări de sănătate nu este suficient. Marii restanțieri și marii datornici sunt companii de stat, cel puțin zece locuri. În același timp, trebuie făcute toate eforturile pentru a da garanția că banii care intră în sistemul de asigurări sunt cheltuiți corect și eficient. Cardul de sănătate, care este proiectul pentru care m-am luptat foarte mult, e o garanție că nu va mai exista fenomenul fraudei grosolane, cum ar fi rețete false, intervenții false, internări fictive, toate aceste fenomene care existau și care adunate de foarte mulți furnizori care practicau acest gen de decontare în relația cu CNAS devenea un fenomen serios, care greva o mare parte din buget", a conchis europarlamentarul PNL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel