Raluca Turcan despre proiectul legii salarizării unitare

Raluca Turcan declară că are informaţii că proiectul legii salarizării unitare nu este finalizat.
 
 
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, susţine că proiectul legii salarizării unitare nu este încă finalizat şi că nu este clar nici în interiorul PSD cum va arăta noul act normativ care va fi pus în dezbaterea Parlamentului. 

„Proiectul este încă în sertar la doamna Rovana Plumb, care nu a mai fost ministru de foarte mult timp. Eu, văzând ce face PSD-ul în ultima perioadă, sunt mai pesimistă, însă o să vedem, haideţi să aşteptăm proiectul în timpul asumat, cu impactul asumat de ei, cu finalitatea pe care ei şi-au asumat-o şi după aceea noi vom face amendamente, specialiştii noştri în domeniu se vor ocupa. Am informaţii că (proiectul, n.r.) nu este finalizat şi că încă se mai poartă discuţii în interior. Atâta timp cât PSD nu este clarificat în interior despre cum o să arate legea salarizării unitare, n-aş vrea să le facem noi treaba celor de la PSD", a declarat luni Raluca Turcan, la Palatul Parlamentului. 

PNL cere proiecția economică

Liderul liberalilor a subliniat că PNL solicită Guvernului să prezinte proiecţia economică pe care se bazează legea salarizării unitare. 

„Toate semnalele merg în direcţia că această lege a salarizării unitare nu se bazează pe o variantă realistă de venituri la bugetul statului, ci mai degrabă pe o tentativă heirupistă de a mai bifa o promisiune din campania electorală. Ministerul Finanţelor Publice trebuie să arate pentru anul în curs şi pentru fiecare an până la finalizarea aplicării legii salarizării unitare următoarele elemente fundamentale: creşterea economică prognozată şi creşterea PIB-ului revizuită, nivelul colectării veniturilor la bugetul de stat prin raportare la PIB, nivelul deficitului bugetar avut în vedere, numărul posturilor de bugetari, dacă acesta va creşte sau va scădea sau dacă va fi blocat şi, de asemenea, sumele alocate pe investiţii în următoarea perioadă", a spus Raluca Turcan, potrivit Agerpres. 

„Performanţa Guvernului în primele trei luni de mandat a fost pe minus”

Potrivit acesteia, cea mai mare îngrijorare a PNL este că în momentul de faţă sunt „zero lei alocaţi pentru investiţii, zero lei alocaţi pentru cofinanţarea fondurilor europene şi speranţele nu sunt mai încurajatoare de a aloca în anii care urmează bani mai mulţi pentru investiţii dacă se vor bifa toate aceste promisiuni neîntemeiate pe realitate de creşteri salariale". 

Ea a afirmat că performanţa Guvernului în primele trei luni de mandat a fost pe minus: „Nivelul colectării veniturilor la bugetul de stat este cu mult sub ceea ce trebuia să fie îndeplinit de către Guvern, minus 4,5 miliarde de lei. Anul acesta colectarea va fi sub 30%, în timp ce media europeană este de 44% din PIB", a adăugat Turcan. 

Preşedintele PNL a explicat că există riscul creşterii costurilor de ţară şi alocării de bani din ce în ce mai puţini pentru investiţii, în condiţiile în care nu se întrevede niciun „miracol" în perioada următoare. 

[citeste si]

„Nu ne putem aştepta la un miracol în perioada următoare. Nu avem niciun semnal că PSD va primi Premiul Nobel pentru economie, n-avem niciun semnal că s-a reinventat teoria economică. Posibilităţile pe care le are PSD la îndemână sunt următoarele: acoperă toate promisiunile de creşteri salariale şi vom avea fie deficit excesiv, ceea ce înseamnă că intrăm pe procedura de deficit excesiv la nivel european şi tot ceea ce înseamnă cost de ţară va fi mai mare, fie vor aloca mai puţini bani pentru investiţii, dacă vor rămâne ca şi până acum şi nu sunt preocupaţi de creşterea colectării, vom ajunge să avem zero lei pentru investiţii. Costul acestei abordări falimentare şi iresponsabile va fi subdezvoltarea ţării pentru următorii zece ani. Pentru că tot ceea ce înseamnă împrumut mai scump pentru România, creşterea deficitului, scăderea puterii de cumpărare înseamnă să zdruncini de fapt baza economică de dezvoltare a României şi ea se va răsfrânge asupra posibilităţilor de dezvoltare şi de bunăstare pentru cetăţeni în următoarea perioadă", a arătat Raluca Turcan. 

Strategie: Legea salarizării unitare, finalizată mai târziu

În opinia liderului PNL, poziţionarea celor de la PSD, prin ministrul Muncii, este ca legea salarizării unitare să fie finalizată mai târziu, cu angajamente de punere în practică într-un termen mai îndepărtat. 

„Nu există un proiect de lege cap-coadă, pus negru pe alb. Noi nu l-am văzut şi, din câte am înţeles, nici semnatarii nu l-au văzut. Au semnat nişte angajamente şi nişte cuvinte frumoase ale preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi ale ministrului Muncii. În momentul în care vom vedea acest proiect concret, pe fiecare categorie şi familie salarială, pe fiecare impact bugetar pe care o cheltuială l-ar permite, pe numărul de locuri în sistemul bugetar care vor rămâne în urma aplicării legii salarizării unitare, ne vom formula o poziţie politică", a declarat Raluca Turcan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel