Rafila îl nimicește pe Tătaru. EXPLOZIV despre testare!

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Medicul Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare din 6 decembrie, a declarat joi că, dacă ar fi ministrul Sănătăţii, şi-ar desemna o echipă de secretari de stat profesionişti, apreciind că ceea ce lipseşte în prezent la MS este coordonarea domeniilor esenţiale.

"Dacă aş fi ministrul Sănătăţii, în primul rând mi-aş face o echipă de secretari de stat profesionişti, pentru că ceea ce lipseşte în momentul de faţă la Ministerul Sănătăţii este coordonarea domeniilor esenţiale, care sunt sănătatea publică, asistenţa medicală şi partea de organizare a sistemului de sănătate. Trebuie să fie persoane care cunosc aceste lucruri, nu îşi închipuie că le cunosc. Şi ceea ce s-a întâmplat apropo de acea adresă "deosebită" trimisă la toate instituţiile publice legată de opţiunea pentru vaccin, lipsa informaţiilor legate de vaccin, este extrem de periculos", a declarat Rafila, într-o dezbatere organizată de PSD.


Potrivit acestuia, testarea trebuie extinsă, dar nu se poate face nelimitat pentru toată lumea



"Testarea trebuie făcută în primul rând acolo unde există o probabilitate să găsesc cazuri. Trebuie să poţi să testezi contacţii persoanelor infectate, trebuie să poţi să testezi comunităţile sau colectivităţile. Lucrul ăsta se poate face prin mai mulţi paşi. Primul pas, pe care l-am propus Ministerului Sănătăţii în repetate rânduri, este legat de înfiinţarea unor centre de recoltare", a arătat medicul.

În opinia sa, "întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem toţi" este de ce s-a plafonat testarea la 35.000 de teste pe zi, din care cam 22.000 de teste sunt cele care întrunesc criteriile de la Institutul de Sănătate Publică şi aproximativ 14.000 la cerere.

"Pentru că aceasta este capacitatea de recoltare în acest moment. Domnul prim-ministru spune că avem 50.000 capacitate şi în fiecare zi testăm 35.000. (...) Trebuie să am unde să recoltez, unde să le fac şi să le fac bine, şi mai trebuie să fac un lucru - cum se duce omul, unde sună omul ca să se testeze? Şi atunci trebuie să am o aplicaţie informatică. (...) Chestiunea asta trebuie să fie un concept. Noi am propus acest concept Ministerului Sănătăţii dintr-o postură profesională (...), din păcate nu s-a întâmplat. (...) Am constatat ceva - că domnul ministru Tătaru ne-a spus ieri că într-adevăr nu se fac anchete epidemiologice, domnul preşedinte ne-a spus ieri că asta e capacitatea şi, mai mult decât atât, nu putem să facem, dar nu ştiu de ce nu folosim întreaga capacitate. Şi mai văd şi ce spune Centrul European de Control al Bolilor - că România, alături de alte câteva ţări din UE, intră într-o perioadă de risc maxim în ceea ce priveşte secţiile ATI şi mortalitatea. Or, eu nu pot să controlez problema asta decât dacă opresc transmiterea", a explicat Alexandru Rafila citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte informaţiile comunicate în primul rând profesioniştilor şi în al doilea rând publicului, referitoare la vaccinare, trebuie să fie din surse autorizate, pentru că, până acum, "noi am avut doar informaţii de la producătorii de vaccin", a arătat Rafila.

"Comunicarea este esenţială, pentru că eu am trăit perioada anului 2008 - 2009 cu eşecul campaniei de vaccinare HPV, unde datorită incapacităţii şi labilităţii în comunicare s-a ajuns la compromiterea unui vaccin foarte bun şi a programului naţional. Or, acum lucrurile sunt mult mai grave, pentru că de data asta - preşedintele are dreptate - vaccinarea este o problemă de siguranţă naţională", a subliniat Alexandru Rafila. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel