Racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva a fost reintrodusă în Catedrala Mitropolitană din Iași

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost reintrodusă marţi seara, în jurul orei 22,00, în Catedrala Mitropolitană, după ce a fost depusă timp de cinci zile în baldachinul special amenajat în curte cu ocazia prăznuirii Cuvioasei.

Un sobor de preoţi condus de Calinic Botoşăneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a purtat racla în procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane în prezenţa a sute de credincioşi. La finalul procesiunii racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost reintrodusă în Catedrala Mitropolitană. De pe 11 octombrie, de când a început oficial pelerinajul la moaştele Sf. Parascheva, în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane s-au închinat aproximativ 220.000 de credincioşi din ţară şi străinătate. În toată această perioadă peste 800 de persoane au necesitat îngrijiri medicale, 65 dintre acestea ajungând la spital. Anual, în preajma datei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară.

Pelerinajul la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, mai ales în ziua de 14 octombrie, este continuu încă din secolul XVII, de pe vremea domnitorului Vasile Lupu. Moaştele Sfintei au fost aduse la Iaşi pe 13 iunie 1641. De atunci, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, dar şi a celor năpăstuiţi. Tot din acea perioadă a început pelerinajul la moaştele sfintei. Nici măcar în timpul regimului comunist pelerinajul nu a fost oprit. Sfânta Cuvioasa Parascheva este cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă. Generalizarea cultului Sfintei Cuvioase Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva - 14 octombrie, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel