Rachete iraniene cu rază scurtă, lansate în strâmtoarea Ormuz

khalij
khalij

În cursul unor manevre ale Gardienilor Revoluţiei desfăşurate miercuri în apropierea strâmtorii Ormuz, armata iraniană a testat mai multe rachete sol-apă. Printre proiectilele lansate s-a numărat şi modelul supersonic Khalij Fars, cu o rază de acţiune de 300 km.

autor: Cătălin Cincu

Modelul Khalij Fars a fost prezentat pentru prima oară în februarie, iar televiziunea Al-Alam a susţinut că poate atinge ţinte aflate la o distanţă de 300 de kilometri, la viteză Mach 3, informează Mediafax.

Iranul susţine că racheta a fost concepută şi realizată de Gardienii Revoluţiei, responsabili pentru programul de rachete al Teheranului.

În cursul manevrelor începute săptămâna trecută, a mai fost lansată şi o rachetă sol-apă Tondar, cu o rază de acţiune de "100 - 200 de kilometri".

Lansările de rachete au avut loc în apropierea strâmtorii Ormuz, mai exact în regiunea Bandar e Jask din Oceanul Indian, punct de tranzit pentru 40% din traficul maritim petrolier provenit din ţările Golfului Persic.

Comandantul Gardienilor Revoluţiei, generalul Mohammad Ali Jafari, a afirmat luni că Iranul este pregătit să blocheze strâmtoarea Ormuz în cazul unei posibile ameninţări şi că are de gând să îşi consolideze prezenţa militară.

Pe 28 iunie, forţele de elită are armatei aeriene au lansat alte 14 rachete, printre care una cu rază medie de acţiune, ce ajunge la 1800 de kilometri şi 13 proiectile cu rază scurtă, care pot ajunge la ţinte aflate la o distanţă de 500 de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel