Putin știa că Aleksandr Litvinenko urma să fie asasinat

Aleksandr Litvinenko
Aleksandr Litvinenko

Premierul rus Vladimir Putin ar fi ştiut de complotul care a vizat otrăvirea şi asasinarea fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, a sugerat un diplomat american de rang înalt.

Kremlinul a respins ferm orice implicare, deşi chiar Litvinenko l-a acuzat pe Putin, în acea perioadă preşedinte, că s-a aflat în spatele otrăvirii sale cu poloniu radioactiv, operaţiune care în final i-a provocat moartea, în anul 2006. Fostul agent KGB susţinea că a fost vizat de acest complot după ce a făcut dezvăluiri despre activităţile violente ale serviciilor secrete ruse, menite să asigure ascensiunea la putere a lui Putin.

Acuzațiile lui Litvineko sunt susținute de adjunctul secretarului de Stat american, Daniel Fried, care sugerează că Putin ar fi ştiut de această asasinare, potrivit unei note diplomatice publicate de Wikileaks.

În această notă, Fried s-a întrebat, cu două săptămâni dacă înainte ca opozantul rus să înceteze din viaţă, - "luând în considerare atenţia lui Putin pentru detalii" - "elemente necontrolate din serviciile de securitate ar putea acţiona (...) fără ca (Vladimir) Putin să fie informat".

De asemnea, diplomatul american a spus că Franţa ar trebui să adopte o linie mai dură faţă de Moscova, el a afirmat că ruşii se comportă cu o "tot mai mare încredere în forţele proprii, până în punctul în care devin aroganţi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel