Putin, despre prezența trupelor americane în Afganistan timp de 20 de ani: Rezultatul este o tragedie

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Președintele rus Vladimir Putin a comentat situația din Afganistan, după ce trupele americane s-au retras și talibanii au preluat puterea.

Cei 20 de ani de război şi de prezenţă americană în Afganistan au constituit o tragedie pentru această ţară, a apreciat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, după încheierea retragerii trupelor americane de pe teritoriul afgan, informează France Presse.

Timp de 20 de ani soldaţii americani au fost prezenţi pe acest teritoriu, 20 de ani de încercări de a 'civiliza' oamenii care trăiesc acolo, de a le implanta normele lor şi standardele lor de viaţă, a comentat Putin într-o întâlnire cu tineri ruşi, retransmisă de posturile TV, scrie Agerpres.

Rezultatul este o tragedie, pierderi pentru cei care au făcut acest lucru, Statele Unite, şi mai mult pentru oamenii care trăiesc pe teritoriul Afganistanului, a adăugat liderul de la Kremlin, aflat într-o deplasare în Extremul Orient rus.

În ceea ce priveşte viitorul Afganistanului după retragerea americanilor şi a aliaţilor lor, Vladimir Putin a opinat că este imposibil de impus ceva ce este din afară. Autorităţile ruse au adoptat o atitudine mai degrabă conciliantă faţă de talibani, recunoscând victoria acestora, dar în acelaşi timp lansând un apel la dialog naţional pentru formarea unui guvern reprezentativ.

Moscova îi consideră totuşi pe talibani o grupare teroristă, chiar dacă discută cu ei de mai mulţi ani. Rusia este îngrijorată mai ales de securitatea fostelor republici sovietice din Asia Centrală vecine cu Afganistanul şi doreşte să se evite un aflux regional de refugiaţi şi o intensificare a traficului de opiu şi heroină.

"O catastrofă umanitară se profilează"

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat marţi împotriva 'unei catastrofe umanitare' în Afganistan, solicitând fonduri pentru această ţară după plecarea forţelor americane, relatează AFP.

'O catastrofă umanitară se profilează', a subliniat el într-un comunicat, evocând 'agravarea crizei umanitare şi economice' şi 'ameninţarea unei prăbuşiri totale a serviciilor de bază'. Antonio Guterres îndeamnă, de asemenea, statele membre ONU, 'să furnizeze o finanţare adecvată, suplă şi completă' în favoarea populaţiei afgane care este, potrivit lui, 'în ora sa cea mai întunecată'.

'I-am îndemnat să contribuie la garantarea faptului că lucrătorii umanitari dispun de finanţare, de acces la garanţii judiciare de care au nevoie pentru a rămâne şi a transporta acest ajutor', a adăugat el în comunicatul său.

"Un afgan din trei nu ştie de unde va veni viitoarea masă"

Şeful ONU reaminteşte că 'aproape jumătate din populaţia afgană - 18 milioane de persoane - are nevoie de o asistentă umanitară pentru a supravieţui'. 'Un afgan din trei nu ştie de unde va veni viitoarea masă', a precizat Antonio Guterres, subliniind că peste jumătate dintre copiii mai mici de cinci ani vor suferi de foame în anul următor.

'Mai mult ca niciodată, copiii, femeile şi bărbaţii din Afganistan au nevoie de solidaritatea comunităţii internaţionale', a insistat el. Fără a-i menţiona pe talibani, secretarul general al ONU face apel la 'toate părţile să faciliteze un acces umanitar sigur şi fără obstacole la provizii vitale şi esenţiale, precum şi pe cel al lucrătorilor umanitari - bărbaţi şi femei'.

La douăzeci de ani după ce au fost alungaţi de la putere de SUA, talibanii controlează din nou cea mai mare parte a teritoriului afgan. Ei au sărbătorit marţi victoria lor după ce ultimul zbor american a plecat din Kabul în noaptea precedentă, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel