Pus la colț de lumea liberă, Putin își pune nădejdea pe prietenia cu dictatorii. Liderul Kremlinului doreşte ca Rusia şi Coreea de Nord să îşi extindă relaţiile bilaterale

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis liderului nord-coreean Kim Jong Un că cele două ţări îşi vor "extinde relaţiile bilaterale cuprinzătoare şi constructive prin eforturi comune", a informat luni presa de stat de la Phenian, transmite Reuters.

Într-o scrisoare adresată liderului Kim Jong Un cu ocazia sărbătoririi zilei eliberării Coreei de Nord, preşedintele Putin a spus că legături bilaterale mai strânse ar fi în interesul ambelor ţări şi ar contribui la consolidarea securităţii şi a stabilităţii în peninsula coreeană şi în regiunea Asiei de Nord-Est, conform informaţiilor difuzate de agenţia nord-coreeană de presă KCNA.

De asemenea, liderul nord-coreean i-a trimis o scrisoare preşedintelui rus în care îi comunică că prietenia ruso-coreeană a fost creată în cel de-al doilea război mondial odată cu victoria asupra Japoniei, care ocupase peninsula coreeană.

"Cooperarea strategică şi tactică, sprijinul şi solidaritatea" dintre cele două ţări a atins de atunci un nou nivel în eforturile comune de a se opune ameninţărilor şi provocărilor din partea forţelor militare ostile, a spus Kim în scrisoare sa. KCNA nu a identificat care ar fi aceste forţe ostile, dar, de obicei, acest termen se referă la Statele Unite şi aliaţii săi.

Kim Jong Un a prezis că această cooperare va creşte pe baza unui acord semnat în 2019, când s-a întâlnit cu preşedintele Putin.

Coreea de Nord a recunoscut în iulie drept state independente cele două republici separatiste din estul Ucrainei susţinute de Rusia, iar oficialii au luat în discuţie perspectiva ca muncitori nord-coreeni să fie trimişi în aceste zone pentru a ajuta în domeniul construcţiilor sau ca forţă de muncă în alte sectoare.

Ucraina, care rezistă unei invazii ruse descrise de Moscova drept "operaţiune militară specială", a rupt imediat relaţiile cu regimul de la Phenian după această recunoaştere, scrie Agerpres. 

Lukașenko, supărat pe întârzierile construcției Gazprom la Minsk

Președintele Belarusului a criticat din nou întârzierile construcției Gazprom la Minsk.

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a cerut Comitetului Executiv al orașului Minsk să se ocupe de construcția întârziată a Gazprom și de alte proiecte neterminate, transmite BelTA, potrivit Interfax.

În mai 2022, Lukașenko a spus că va discuta despre construcția Gazprom cu președintele Vladimir Putin. El a spus că "este imposibil să stai în spatele gardului din centrul orașului Minsk pe bulevardul principal". Cu un an înainte, Lukașenko l-a întrebat pe președintele comitetului executiv al orașului cât timp va putea "tolera acest gard Gazprom" din centrul capitalei.

Construcția centrului multifuncțional "Gazprom Center" a început în 2015 în districtul Pervomaisky din Minsk, prin decretul lui Lukașenko. Investitorului i s-a închiriat un teren de 8,27 hectare pe locul autogării demolate Moskovsky. S-a presupus că acest complex va avea nouă clădiri, dintre care cea mai înaltă va avea 36 de etaje pentru birouri. Centrul mai include un complex hotelier, un centru de congrese, o zonă comercială, restaurante și cafenele, o parcare, precum și un centru multidisciplinar de pregătire și dezvoltare medicală, sportivă și pentru copii.

Datele de finalizare au fost amânate de mai multe ori. În mai 2021, s-a relatat despre faptul că filiala Gazprom, Gazprom Transgaz Belarus, a decis să anuleze proiectul. La începutul anului 2021, autoritățile de la Minsk au acuzat investitorii că au întârziat construcția și că au subestimat situația de pe șantier.

Anterior, Aleksandr Lukaşenko a declarat că ţara sa este alături de Rusia în ofensiva militară din Ucraina, confirmându-și astfel angajamentul mai vechi privind un "stat unional", a transmite Agerpres, citând Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel