PSD cere demisia șefului CNAS, Lucian Duță, pentru haosul din sistem și conflictul cu medicii de familie

banicioiu
banicioiu

Deputatul PSD Nicolae Bănicioiu i-a cerut  președintelui CNAS, Lucian Duță, să-și prezinte demisia. PSD îl acuză de haosul creat în sistemul sanitar. Duță nu a reușit să încheie Contractul cadru cu furnizorii, ceea ce lasă fără finanțare milioane de pacienți din ambulatoriu, ca și toate spitalele, are un conflict ireconciliabil cu medicii de familie și a revoltat opinia publică prin tentativa de introducere a unor criterii de internare restrictive pentru urgențe, spune deputatul Bănicioiu. Iată comunicatul transmis de Nicolae Bănicioiu către De Ce News:

”Bolnavii nu mai sunt internati in spitale, nu se mai elibereaza retete, intregul sistem medical romanesc, gestionat de actuala putere, a intrat in colaps. Guvernantii nu sunt in stare sa asigure finantarea lui. Dupa cum insusi ministrul sanatatii, Cseke Atilla, a recunoscut peste 60% din spitalele din Romania vor avea finantari mai mici decat in 2010.

Ca si cum lipsa banilor nu era de ajuns Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ( CNAS ) a creat haos in sistem impunand medicilor conditii greu de acceptat si, mai ales, de aplicat.

Criteriile propuse de CNAS, pentru spitalizarea urgentelor, printre care amintim pierderea subita a cunostintei, febra persistenta (cel putin 5 zile) sau durerea paralizanta si sangerarea abundenta sunt considerate aberante atat de medici cat si de ministerul sanatatii.

Sub presiunea opiniei publice, premierul Emil Boc insusi a hotarat ca aceste criterii de internare nu se vor mai aplica. Dar problemele sistemului n-au disparut cu aceasta decizie.

Incepand cu 1 iunie 2011, nu mai exista un contract cadru pe sanatate, intrucat cel vechi a expirat, iar pe cel nou, elaborate de CNAS, in frunte cu Lucian Duta, medicii de familie nu vor sa-l semneze. Medicii spun ca in document nu sunt stipulate foarte clar periodicitatea consultatiilor pentru bolnavii cronici si daca pacientii care nu au achitat asigurarile de sanatate au sau nu dreptul la consultatii medicale.

Astfel s-a ajuns la o situatie greu de indurat pentru poporul roman. Fara contractul cadru pe sanatate, medicii de familie, desi acorda asistenta medicala, nu pot elibera retete si concedii medicale.

Prin incompetenta si indiferenta, actuala putere omoara sistemul medical romanesc. Situatia aceasta nu mai poate continua. Pentru ca pacientii romani sa mai aiba o sansa la viata, pentru ca medicii sa-si mai poata face meseria, eu cred ca prima masura de urgenta, Presedintele CNAS, Lucian Duta, ar trebui sa-si prezinte demisia de onoare si sa faca loc altui om mai competent”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel