Colonelul Ranetti, făcut director la SMC după ce a încălcat regulamentul. Protestatarul, dat afară din Armată

spitalul militar central
spitalul militar central

Activităţile economice derulate de un ofiţer al Armatei Române sunt în contradicţie cu legea şi statutul cadrelor militare. Mai exact, este încălcată Legea 80/1995 art 30, ce penalizează ofiţerii de armată care desfăşoară activităţi economice prin trecerea in rezervă sau direct în retragere.

În perioada 20.12.2004 - 15.02.2005, Aurelian Ranetti a avut calitatea de asociat unic şi administrator al societăţii comerciale Ranetti Medical Research SRL. În 2004, la numai şase zile lucrătoare de existenţă legală a societăţii, ce are ca obiect de acrivitate asistenţa medicală ambulatorie şi nici un angajat, aceasta a înregistrat o cifră de afaceri declarată de 160.027,70 lei. Potrivit datelor firmei, venitul nu putea fi obţinut, în mod legal, decât prin activitatea efectivă depusă de asociatul unic, contrar prevederilor legale în vigoare pentru locul său de muncă (cadru militar în Ministetul Apărării Naţionale).

Abaterile nu se prescriu

La data de 15.02.2005, ofiţerul Ranetti se retrage din societatea comercială. Hotărârea de retragere a fost însă publicată în Monotorul Oficial pe 11.07.2006 şi produce efecte asupra terţilor de la această dată. Astfel, este posibil ca toate încasările, în sumă de 195.930,00 lei, din anul 2005 să fie tot rezultatul activităţii desfăşurate de Ranetti.

Abaterile de la statutul profesional, mai ales in condiţiile în care au fost ascunse de făptuitor, nu beneficiază de prescripţie. Astfel, conform legislaţiei în vigoare este necesară îndeplinirea urgentă a formalităţilor prevăzute de art 88 din legea 80/95, mai exact chemarea în consiliul de judecată a ofiţerului Ranetti pentru a se pronunţa asupra încălcării art 30 alin 2 din legea 80/1995.

DeCeNews a solicitat MApN informații privind această situație acum aproape un an de zile. Ieșind din cadrul legii  privind transparența, MApN și ofițerul Ranetti au preferat să păstreze tăcerea. Datele de le Registrul Comerțului nu au fost infirmate (să fie o coincidență de nume și adresă, greu de crezut, dar totuși posibilă?).Nu știm dacă ministrul Oprea n-a schimbat regulile, între timp, astfel încât să permită derularea de afaceri de către unii dintre ofițeri.

Nicio problemă. Întrucât abaterile nu se prescriu, noul ministru al Apărării va putea să analizeze cazul, dacă între timp ofițerul Ranetti nu iese la pensie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel