Robert Cazanciuc, mesaj pentru Germania, la 30 de ani de la unificare - VIDEO

Președintele Senatului, Robert Cazanciuc a transmis un mesaj video pentru Germania, azi când se împlinesc 30 de ani de la unificare. 

Azi se împlinesc 30 de ani de la unificarea Germaniei. Aniversarea, care în alţi ani era sărbătorită în stradă cu entuziasm, anul acesta este umbrită de pandemia de coronavirus.

Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier vor participa sâmbătă la o ceremonie oficială de Ziua Unităţii Germane în oraşul Potsdam, la aproximativ 25 de kilometri sud-vest de Berlin.

Când Mihail Gorbaciov a început reformele la sfârşitul anilor 1980, care au dus la dezmembrarea Uniunii Sovietice, liderul est-german Erich Honecker a mers până la interzicerea ziarelor sovietice din Republica Democrată Germană (RDG) pentru ca poporul să nu aibă idei, relatează Euronews. În cele din urmă, totuşi, Honecker şi tovarăşii săi comunişti nu au putut face nimic pentru a opri valul schimbărilor care au măturat estul Europei în 1989. În noiembrie, Zidul Berlinului căzuse şi zeci de mii de est-germani trecuseră spre libertate în Germania de Vest.

Dar, în timp ce edificiul din Berlin care simbolizase divizarea Germaniei după Al Doilea Război Mondial căzuse, RDG încă exista. Germanii din Est au continuat să plece în Germania de Vest în 1990, înainte de primele alegeri libere organizate în Germania de Est în martie. La alegeri, Partidul Socialismului Democrat (PDS), care reprezenta fostul guvern comunist, a fost zdrobit de partidul Uniunii Creştine Democrate (CDU) a lui Helmut Kohl, care promisese reunificarea cu Occidentul. Doar trei săptămâni mai târziu, cancelarul Germaniei de Vest, Helmut Kohl, dezvăluise un plan de unificare în 10 puncte, bazat pe presupunerea că procesul va dura un deceniu pentru a fi îndeplinit. Cu toate acestea, în 3 octombrie 1990, la mai puţin de un an, imnul naţional german a răsunat în clădirea Parlamentului Reichstag din Berlin, pe măsură ce steagul ţării a fost ridicat.

Ziua Unităţii Germane este sărbătorită de atunci în data de 3 octombrie.

În această zi importantă pentru germani, președintele Senatului, Robert Cazanciuc a transmis în limba lui Goethe un mesaj. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel