Presa portocalie a devenit anti-Udrea. Băsiștii, consternați de hotărârea lui Băsescu

elena udrea deceeee
elena udrea deceeee

Editorialiștii care au susținut regimul Băsescu sunt consternați de hotărârea acestuia de a o susține pe Elena Udrea la șefia PDL. Ei încearcă să înțeleagă mișcarea președintelui. De la Dan Turturică la Andreea Pora, jurnaliștii resping încercarea șefului statului de a o propulsa pe Elena Udrea la timona PDL. Presa portocalie oscilează între o mișcare a șefului statului prin care își pregătește terenul pentru a prelua președinția PDL și o scindare a actualei formațiuni în două tabere, cu una dintre ele de natură băsistă.

Dan Turturică scrie într-un editorial pentru România Liberă că Traian Băsescu arată prin alegerea sa că nu dorește ca PDL-ul să se curețe de corupți. Că promovarea Elenei Udrea în detrimentul altor membri, precum, de exemplu, Monica Macovei, relevă că partidul are nevoie în continuare să-și tragă seva din rețelele baronilor locali. Turturică opinează, pe de altă parte, că măturarea lui Vasile Blaga și înlocuirea sa cu un membru fidel șefului statului are rolul a-i ține locul cald lui Traian Băsescu pentru o eventuală revenire în 2014.

”De ce o alege acum Traian Băsescu pe Elena Udrea, şi nu pe Monica Macovei? Pentru că ştie precis că fără reţeaua baronilor locali PDL nu mai valorează mare lucru. Cu Elena Udrea la şefia partidului, se va putea baza în continuare şi pe Falcă, şi pe „Pinalti“, şi chiar pe Blaga, care după câteva luni de ezitare, după un potop de mormăieli şi înjurături, va alege să rămână în partid”, scrie Dan Turturică.

Ce urmărește Traian Băsescu?

Editorialista Revistei 22, Andreea Pora, caută explicații pentru hotărârea ”incredibilă ” a lui Traian Băsescu de a-i oferi umărul prezidențial Elenei Udrea. Editorialista amintește de greșelile flagrante ale fostului ministru al Dezvoltării, precum ”învârtirea linguroiului cu bani” atunci când gestiona acest domeniu sau  de numirea lui Silviu Prigoană drept candidat la alegerile generale. La fel, Andreea Pora marșează pe ideea că Elena Udrea la cârma PDL va reduce popularitatea formațiunii, deja murdărită puternic, la un nivel dezastruos. Andreea Pora enumeră patru posibile scopuri ale lui Traian Băsescu, avute în vedere atunci când o sprijină pe Udrea la șefia PDL: 1.Udrea e aruncată în luptă pentru apariția ulterioară a altui candidat. 2. Băsescu dorește să revină în fruntea PDL 3. scindarea partidului în două falii, conduse de Blaga, respectiv Udrea 4. îndepărtarea forțată a reformiștilor (Preda, Macovei ș.a), care să-și creeze o formațiune nouă.

Alina Mungiu Pippidi este mai tranșantă și-l acuză pe Traian Băsescu de depășire a cadrului constituțional, prin implicarea sa directă în alegerile din interiorul unui partid. Ea spune că, dacă până acum câțiva ani președintele garanta că Elena Udrea nu are calitățile necesare pentru a deveni un om politic de valoare, în prezent ”totul e pe față, sfârșitul ipocriziei și meritocrației.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel