EXCLUSIV  Preoțelul Ion Aion s-a dezbrăcat în văzul lumii. E de Doamne ferește

[] []

01 iun 2017 / 16:09
Salveaza PDF Comentarii
Imaginea are strict valoare ilustrativă
Imaginea are strict valoare ilustrativă

Un preot ateu s-a spovedit în văzul lumii. Mai precis, în aproximativ 173 de pagini, într-o carte publicată la Editura Curtea Veche. Cine este acest preot? Un preot care te face să îți fie lehamite de slujitorii Domnului, dar totuși parcă este incorect să-i băgăm pe toți în aceeași oală. Poți citi cartea lui dacă ai prea mult timp liber. Dacă nu, mai bine mergi și caută un duhovnic care să nu fie sătul de atâtea slujbe, spovedanii și înmormântări, să aibă răbdare să te asculte și să nu te ia la mișto apoi, în gând.

Preotul Ilie Toader se ascunde sub pseudonimul Ion Aion. Spunea recent, într-un ziar, că volumul său este un simplu act de cultură, nu un prilej de mizerii. Toate ca toate, dar mizeriile nu au început dintr-un articol de presă. Ion Aion, hai să-i spunem așa cum îi place, după ce a 'demisionat', a venit și a început să arunce cu pietre în Biserica Ortodoxă Română.

Mă rog, adică a zis că "bubuiol va exploda în curând", din interior, dar nu vrea să fie el cel care îl sparge și împroșcă mizerii. A mai spus că ai săi colegi îl presează să dezvăluie tot ce știe, că vorba aia - nu mai face parte din breaslă. Susține că există grave derapaje ale celor care conduc instituția, dar se limitează în a arăta cu degetul. Deci, ca să mențin limbajul din cartea lui, virgină, dar nu prea.

Revenind la "Spovedania unui preot ateu". Ion Aion ne avertizează că vom citi în cartea lui Adevărul pur, nu literatură și ne spune că dacă vom continua cu lectura vom rămâne pentru totdeauna captivi în lumea lui - Doamne ferește! - așa cum și el a fost în a noastră, "un blestem pentru amândoi". Și până să treacă la chestiuni profunde, greu de înțeles pentru unii, începe să relateze ce greu este cu spovedaniile și înmormântările. Și câte află el la spovedanii, și că știe și de nu știu ce crimă, asta în timp ce mai scapă câte o vorbă de duh pentru o femeie în vârstă, o mai dă dracului, pe românește, și așa mai departe. Dacă 1% din ce se regăsește în paginile astea este real înseamnă că nebunia își găsește definiția tot acolo, în "Spovedania unui preot ateu".

După ce am citit cartea m-am bucurat că Ion Aion s-a lăsat de preoție. Într-o lume care se îndepărtează din ce în ce mai tare de credință, vine Ilie Toader și mai pune o barieră. M-a întrebat cineva de ce am citit "așa ceva". Am vrut să văd cum arată un preot dezbrăcat și am aflat. Tare dezgustător e. După cartea asta - care îi scoală din morminte și pe cei cărora le-a cântat preoțelul nu îți mai vine să te spovedești, nici să mori, nici să trăiești, că poate mai înspăimânți vreun popă. Dar cum spuneam, din fericire există și excepții. Mai sunt și preoți extraordinari.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26