Premiul CETĂȚEANULUI EUROPEAN. Cine l-a câștigat din partea României

În urma propunerii europarlamentarului Tokes Laszlo, printre cei cărora li se acordă anul acesta Premiul Cetăţeanului European de către Parlamentul European, se află și Societatea Timișoara, prezidat de Florian Mihalcea.

Acest premiu se acordă an de an pentru a evidenţia persoanele sau organizaţiile care au demonstrat un angajament excepţional în promovarea ideii europene, a înţelegerii mutuale, o mai mare integrare în rândul cetăţenilor, promovarea cooperării transfrontaliere sau pentru exprimarea valorilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Societatea Timișoara

Societatea Timișoara luptă de mai mulți ani pentru ca spiritul revoluției timișorene din 1989 să răzbată în politica și gândirea publică românească.

Proclamația din Timișoara a fost enunțată în martie 1990, iar pentru susținerea și promovarea ei în primăvara anului respectiv s-au desfășurat cele mai ample demonstrații anticomuniste din Europa Centrală.

Societatea Timișoara la mijlocul anilor nouăzeci a redactat un proiect de lege ce ar fi interzis pentru un deceniu accesul la funcții politice a foștilor lideri comuniști și securiști. Societatea a fost propusă pentru premiu fiind promovator al unor valori importante precum concordia, convieţuirea, respectul, toleranţa, libertatea de exprimare şi dialogul.

Societatea Timișoara și Andrei Pleșu, premiați

Pe lângă Societatea Timișoara anul acesta a fost premiat și publicistul, eseistul, filozoful Andrei Pleșu.

În anii precedenți, tot la propunerea deputatului Tokes Laszlo a primit Premiul Cetăţeanului European Smaranda Enache, copreședintele Ligii Pro Europa, Kato Bela, episcopul reformat de Transilvania și Nyisztor Ilona, reprezentanta ceangăilor din Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel