Poveștile medicului psihiatru Diana Cîrjaliu din Constanța: Românii își internează rudele de sărbători, ca să petreacă în liniște

Diana Cîrjaliu, un medic psihiatru din Constanța a descris pe facebook poveștile dramatice ale unor oameni cu probleme mentale. 

"Le vad intai pe batrane. Daca sunt sarbatori, sectia e plina de dementi. Romanii isi interneaza mamele, ca sa poata petrece in liniste. Nu tatii, pentru ca nu mai sunt; femeile sunt mai longevive. Si-au ingropat sotii si le-a venit randul sa fie ingropate intr-o sectie de psihiatrie. Apartinatorii mint ca acasa sunt agitate, etc, etc, apoi vezi ca abia se pot ridica in sezut si nu scot o vorba. Poate vor fi luate dupa ce trece urgia sarbatorilor, dar nu se stie. Fiii isi dau uneori numere false de telefon, ca sa nu poata fi contactati. Alteori spun de la inceput ca nu mai au nevoie de ele si statul poate face ce vrea cu ele. Iar statul nu vrea nimic de la persoanele care nu pot plati impozite. Acum trei ani, un doctor si-a internat tatal, ca el mai era in viata. Mai avea un frate la Bucuresti, dar niciunul nu putea sa aiba grija de el, si nici nu vroiau, pentru ca fusese un tata rau si alcoolic. Urma sa-i gaseasca un loc la azil in doua saptamani. Batranul nu avea pensie si fiii ar fi trebuit sa-i plateasca asigurarile de sanatate, ca sa poata fi internat. Doctorul nu a mai raspuns la telefon. A aparut dupa o luna, ca sa-i aduca un pachet de pampersi si a spus ca nu are bani de asigurare. Costa 40 lei pe luna. In sapte luni, asistenta sociala i-a gasit un loc la azil. Dupa ce a primit acasa decontul spitalizarii, vreo 300 milioane, doctorasul a inceput sa vina zilnic, ca sa scape de obligatia de plata a spitalizarii.

Tanti Niculina

Niculina e cuminte si tacuta. Ieri a dat foc mansardei unei cladiri istorice, in care locuia cu chirie. E singura si schizofrena, dar, mai mult ca orice, alcoolica. Cand a izbucnit incendiul, era beata. Bulevardul a fost blocat de masinile de Politie si de Pompieri. Niculina habar nu are ce s-a intamplat si repeta stereotip 'eu doar am iesit ca era fum' iar noi aflam din ziare ca agresa zilnic vecinii, urla beata pe scari, le ciocanea in usi si le mazgalea usile cu vopsea. O stim de 20 de ani. Are o familie pe undeva prin tara.

Doamna care credea că fiul ei a fost ucis

Doamna M. Ma intreaba pentru a zecea oara daca se poate externa. Desi stiu raspunsul, o intreb si eu pentru a zecea oara daca se poate descurca singura. 'Sora mea e plecata la copiii ei, depind de ea, cred ca se intoarce dupa sarbatori'. Are o privire senina si nu mai indraznesc sa o intreb de fiu. Mi-e teama sa nu-mi spuna iar ca zace pe o masa de piatra pentru ca ea nu are bani sa-l ridice si sa-l ingroape. De patru luni merge zilnic la morga si revendica trupul fiului, pina cand se termina programul si aia o trimit acasa. Fiul e navigator, sanatos si in voiaj si de patru luni o suna zilnic, sa o linisteasca. Chestia asta nu a facut decat s-o convinga ca cineva a reusit, cu mijloace tehnice moderne, sa-i reproduca intocmai vocea. E de 40 de zile in spital si e bine. La internare era catatonica, casectica si cu idei delirante de ruina. Intre timp s-a ingrasat si viitoarea nora, care i-a adus vopsea de par, a intinerit-o cu 10 ani. De doi ani, de cand i-a murit sotul, locuieste si ea singura. Sora si mama stau in alte judete, iar fiul vine acasa abia pe 15 ianuarie. I-a spus chiar ei, dar inca nu crede, nu stie cine i-a spus minciuna asta la telefon, ca sa o consoleze, desi vocea a imitat-o bine. 'Daca plec din spital, voi face ce am facut si pina acum...voi merge acolo, macar sa ma lase sa-l vad'. Clar, nu-i fac externarea," sunt doar câteva dintre rândurile scrise de medicul psihiatru din Constanța.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel