Populaţia de urşi bruni din Finlanda, în scădere

Mihai Ciobanu / 12 iul 2019 / 19:51 Salveaza PDF Comentarii

Populaţia de urşi bruni din Finlanda s-a redus cu 5% faţă de anul trecut după o creştere constantă înregistrată începând cu 2012, în urma majorării cotelor de vânătoare, măsură motivată parţial de protejarea populaţiei de reni, au precizat autorităţile din această ţară, potrivit Reuters. 

Ursul brun este o specie protejată prin directiva referitoare la habitate a Uniunii Europene, dar Finlanda a permis vânarea mai intensă a acestor animale anul trecut motivând că populaţia este suficient de numeroasă pentru a fi reglementată prin prevederile directivei ''habitatului natural'', care permite într-o anumită măsură vânătoarea. 

Populaţia actuală de urşi este estimată la un efectiv cuprins între 2.020-2.130 de exemplare, în scădere de la 2.130-2.260 în 2018. 

Ministerul finlandez pentru agricultură şi păduri a precizat că a aprobat o cotă de vânătoare mai mare decât media, care a permis uciderea a 355 de urşi anul trecut, pentru a stabiliza creşterea populaţiei şi a preveni pierderi pe termen lung în rândul efectivelor de reni. Pentru anul în curs, ministerul a coborât cota de vânătoare la 313 urşi. 

Regiunile unde vânătoarea este permisă sunt delimitate şi stabilite astfel încât mai mulţi urşi să fie vânaţi pe teritoriile unde trăiesc turmele de reni, pentru a proteja populaţiile indigene de reni Sami. Nu este permisă vânarea puilor de urs. Cu excepţia Rusiei, unde trăieşte cea mai numeroasă populaţie de urşi bruni, Finlanda se numără printre primele trei habitate ale acestor animale, alături de România şi Suedia. 


Te-ar putea interesa






Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26