Polonia ridică avioanele pentru a-și proteja spațiul aerian după ce Moscova a lansat un val de rachete asupra vestului Ucrainei

Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

Sâmbătă, în timp ce Moscova a lansat un val de rachete asupra Ucrainei, Varșovia a anunțat că a luat toate măsurile necesare pentru a securiza spațiul aerian al Poloniei.

Forțele aeriene ale Poloniei au ridicat de la sol avioane de vânătoare pentru a proteja spațiul aerian al țării de rachetele rusești care vizau vestul Ucrainei. Patrulele aeriene au fost efectuate sâmbătă în sud-estul Poloniei, care se învecinează cu Ucraina devastată de război, scrie euronews.com.

Deși Polonia nu a fost afectată, un atac rusesc asupra unui magazin mare de bricolaj din orașul Harkov din nordul Ucrainei a ucis 12 persoane și a rănit alte 43. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat atacul aerian drept „o manifestare a nebuniei rusești”.

Comandamentul Operațional al Poloniei a anunțat că operațiunea defensivă s-a încheiat duminică, dar a subliniat că forțele sale rămân vigilente.

„Din cauza încheierii atacurilor cu rachete cu rază lungă de acțiune ale Federației Ruse asupra țintelor din partea de vest a Ucrainei, operațiunea aviației militare în spațiul aerian polonez a fost încheiată, iar forțele și resursele desfășurate au revenit la activitățile operaționale standard,” a scris Comandamentul pe platforma X.

„#ArmataPoloneză monitorizează situația de pe teritoriul Ucrainei în mod constant și rămâne pregătită să asigure securitatea spațiului aerian polonez.”

Într-o declarație făcută sâmbătă, armata poloneză a menționat că localnicii ar putea observa zgomot crescut din partea aeronavelor poloneze și aliate. Declarația a subliniat că armata a luat toate măsurile necesare pentru a securiza spațiul aerian al Poloniei.

În paralel, sâmbătă, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a avertizat că Rusia dorește să destabilizeze Europa. El a susținut că Moscova încearcă să influențeze rezultatul alegerilor parlamentare europene care vor avea loc în iunie.

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a amplificat îngrijorările de securitate în regiune, țările din estul Europei temându-se de un Kremlin revizionist. Varșovia și-a pus forțele în alertă în martie, când o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian polonez înainte de a lovi regiunea Lviv din vestul Ucrainei.

Polonia și-a întărit, de asemenea, prezența militară la granița sa de vest cu Belarus, un aliat ferm al Moscovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel