Assange, arestat: Mister despre pisica sa, după scoaterea lui din ambasadă

Julian Assange a fost arestat și scos din ambasada Ecuadorului după ce a locuit acolo timp de șapte ani, iar jurnaliștii britanici au remarcat și lipsa celebrei pisici a ambasadei, ”pisica lui Assange”.

Julian Assange a luat cu el o mulțime de secrete, în timp ce locuia într-o sală ascunsă în ambasada ecuadoriană din Londra. Dar, pe măsură ce perioada de șapte ani s-a încheiat joi, un ultim mister a atras atenția comunității internaționale.

Ce se va întâmpla cu ”Pisica Ambasadei (Emassy Cat)”?

Prietenul blănos al solicitantului de azil a fost singurul partener adevărat al lui Assange, în timpul acestor ani de singurătate în care a pozat ca refugiat politic.

Pisica a avut și o expunere intensă pe internet semnificativ ca urmare a propriei sale situaîii, fiind foarte apropiată de oameni, și se pare că a fost un punct de atracție al ambasadei, cu o predispoziție pentru a se juca cu ornamentele de pom de Crăciun și pentru a dezamorsa tensiunile cu care fondatorul WikiLeaks a incurcat o mulțime de lideri mondiali.

Numele său pare să fi fost Michi, dar, ocazional, răspundea și la "James" sau "Cat-stro", mai ales după moartea liderului cubanez Fidel Castro, în 2016. Conturile de pe Twitter și Instagram ale ”Embassy Cat” - cu 31.000 și, respectiv, 5.000 de urmăritori - au monopolizat, de asemenea, râvnita piață de jocuri de cuvinte cu tentă informatică (pisica era interesată de "contra-supraveghere").

Imediat ce polițiștii a năvălit în ambasada Ecuadorului l-au arestat pe Assange și l-au luat în custodie, după ce un tribunal federal american reactivat o acuzație pentru conspirație, mulți s-au arătat îngrijorați de soarta felinei.

Citește și: Edward Snowden, după arestarea lui Assange: 'O zi tristă pentru libertatea presei'

Îngrijorări și întrebări peste întrebări

 

Va fi eliberată și pisica din 'azil'? Sau a fost doar începutul? O va adopta cineva sau, de asemenea, va fi și ea extrădătă în Statele Unite? Va deveni și ea victima unei conspirații uriașe? Știa prea multe? Acestea sunt unele dintre întrebările care s-au pus, chiar la fața locului, imediat după arestarea lui Assange.

"Pisica lui Julian Assange va fi bine?", a întrebat o persoană.

"Sper că cineva se va ocupa de pisica sa, care trebuie să fie foarte confuză despre toate astea", a spus un altul.

O a treia persoană prezentă acolo a declarat pur și simplu: "Sunt îngrijorat de ... pisica lui".

Deși nu este foarte clar ce s-a întâmplat cu ”Embassy Cat”, pisica ambasadei, mai multe surse au indicat că a părăsit de mult timp clădirea. Ziarul italian La Repubblica a relatat, în noiembrie 2018, că pisica a dispărut. Dar, potrivit ziarului, plecarea sa a fost pentru binele său, un gest binevoitor al proprietarului său.

Autorul, care l-a vizitat pe Assange pentru articol, a scris: "Nici măcar pisica nu mai există... Assange a preferat să scoată pisica din izolarea care a devenit insuportabilă și să-i permită o viață mai sănătoasă".

Reguli impuse sau ....

 

"Ecuadorul a amenințat că-i va închide undeva pisica lui Assange", a declarat Hanna Jonasson într-un tweet. "Supărat după această  amenințare, el le-a cerut avocaților să-i ducă pisica undeva în siguranță. Pisica este cu familia lui Assange. Ei se vor reuni în libertate." a mai spus ea.

În 2018, ambasada Ecuadoriană i-a  impus lui Assange un set de reguli ”de casă”, prin care i-au cerut să-și curețe baia și să aibă mai multă grijă de pisica lui. Regulile îl avertizau că trebuie să aibă grijă de "bunăstarea, hrana și igiena" motanului sau... riscă să-l piardă, a scris și BBC.

"Este destul de probabil ca pisica să nu fi fost în mod special atașată de domnul Assange", a declarat Bradshaw pentru The Washington Post. "Dacă a fost deja mutată, cred că îi lipsește Ambasada mai mult decât îi lipsește Assange", a mai spus el.

Alte relatări din mass-media au sugerat că pisica este mai puțin un companion și mai mult o strategie de relații publice. Assange a spus unor tabloide că pisica a fost un dar de la copiii săi, dar o sursă despre care se presupune că îl cunoaște bine declarase în New Yorker ceva diferit.

Citește și: Preşedintele Ecuadorului, prima reacţie după arestarea lui Assage: Am cerut Marii Britanii să garanteze că Assange nu va fi extrădat

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29