Urmărește emisiunea live


Pippidi: La mahalaua asta externă nu particip

Alina-Mungiu-Pippidi dece
Alina-Mungiu-Pippidi dece

Politologul Alina Mungiu Pippidi face pe siteul Romania Curată o analiză a modului în care românii implicați în bătălia politică comunică Occidentului situația în care se află la acest moment țara.  

Pippidi avertizează asupra efectelor negetive asupra imaginii României pe care le au reacțiile ale politicienilor de dreapta, care mai apoi sunt trimise către publicații din vestul Europei sub formă de reclamații. Politologul remarcă faptul că lipsa de obiectivitate a condus la crearea unei situații defavorabile țării per ansamblu nu doar al grupului politic vizat de reclamații. 

"La mahalaua asta externă eu nu particip. Pentru că e dăunătoare indiferent ce spunem sau cine merge acolo, nu e decît o formă de a sabota barca noastră comună. Am însă nevoie de o țară a mea despre care să pot marginal măcar vorbi de bine, să spun (ceea ce corespunde adevărului): Da, diplomația noastră are mulți piloși, dar e per ansamblu profesionistă, se va descurca cu președinția UE. Da, liderii noștri sunt cam profitori din natură, cam traseiști și cam mărginiți, dar dacă nu îi intrebi cîte case și iazuri au sunt urbani, pro-europeni, ospitalieri chiar și se vor descurca cu președinția UE", a scris Pippidi.   

"Suntem mai puțin ipocriți decât occidentalii" 

Pippidi prezintă apoi corupția din România comparativ cu cea din țările estice. "Dar sunteți corupți. Da, așa e! Mie-mi spuneți? Dar suntem mai puțin ipocriți decît occidentalii, și suntem mai puțini corupți decît am fost – iată că Bulgaria și Croația au trecut în urma noastră pe fapte (ce să mai spun de Eurobarometru, unde mita a căzut mult sub 10 la sută). Croația a intrat în UE cu probleme similare nouă, dar fără MCV (numai Monica M. s-a agitat să-i încalțe). De ce? Pentru că și-au cunoscut interesul și au opus un front unit cînd a venit vorba de asta, și cum nemții au o slăbiciune pentru ei (chestie de alianță în al doilea război mondial) au reușit. Bulgaria nu a băgat nici un oficial în pușcărie, nu ca noi – optsprezece miniștri, și președinția lor UE a fost un success. Borisov, un fost bodyguard, a vorbit bulgărește cu translator și nu a zis nimeni în Europa că e dobitoc, nu știe nici o limbă, și bulgara lui e precară, etc", a mai scris Pippidi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel