Petre Daea: România nu susţine plafonarea plăţilor directe către fermieri

Petre Daia
Petre Daia

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR),a afirmat că România nu susţine plafonarea plăţilor directe către fermieri, iar Politica Agricolă Comună (PAC) trebuie să beneficieze de un buget care să fie cel puţin la nivelul celui actual.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, în vederea unei tranziţii cât mai eficiente între Preşedinţii, ministrul Daea s-a deplasat în Austria unde a avut un dialog cu omologul austriac pentru a discuta aspectele specifice preluării negocierilor pe dosarele din aria de competenţă. Austria îşi propune să avanseze negocierile privind alocările financiare pentru Politica Agricolă Comună, unul din obiective fiind acela de a menţine la nivelul UE o agricultură multifuncţională, în paralel cu promovarea şi conservarea zonelor rurale, cu accent pe regiunile cele mai dezavantajate, precum cele montane.

Preşedinţia austriacă va depune toate eforturile ca dosarul privind practicile comerciale neloiale în domeniul agriculturii să avanseze şi sunt şanse mari ca acesta să fie finalizat de Preşedinţia română. La fel ca şi România, Austria consideră că PAC trebuie să beneficieze de un buget cel puţin la nivelul celui actual. Pentru România este deosebit de important ca noua Politică Agricolă Comună să îşi păstreze structura pe cei doi Piloni, să existe flexibilitate între aceştia, iar povara administrativă pentru fermieri să fie redusă pentru a putea răspunde obiectivelor privind securitatea alimentară.

Tot în cadrul acestei vizite s-a discutat şi despre posibilitatea ca experţi din România să participe alături de experţi austrieci la reuniunile Grupurilor de Lucru din cadrul Consiliului UE pentru a dobândi experienţă şi a putea gestiona şi prelua cu uşurinţă dosarele. Pe de altă parte, în cadrul întâlnirii din Germania, programată cu ministrul federal pentru Alimentaţie şi Agricultură, Julia Klöckner, oficialul român a precizat faptul că nu susţine plafonarea plăţilor directe către fermieri, temă esenţială pentru PAC.

"Avem un interes comun - să ne conectăm pe obiective puternice. Ne bucurăm că împărtăşim acelaşi punct de vedere cu Germania, întrucât nici România nu susţine plafonarea plăţilor directe către fermieri, temă esenţială pentru PAC şi, implicit, pentru agricultură românească. Totodată, ne onorează invitaţia Germaniei de a organiza împreună Forumul pentru alimentaţie şi agricultură, anul viitor, în contextul în care România va deţine în 2019 Preşedinţia Consiliului UE", a arătat Petre Daia. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy