Petre Daea, pesta porcină - Auschwitz. Ambasadorul Israelului: Nu trebuia să folosească această metaforă

Bianca Ştefan / 09 aug 2018 / 12:31 Salveaza PDF Comentarii
Daea
Descriere foto: Daea

Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Tamar Samash, declară închis cazul referitor la declarația ministrului Agriculturii, Petre Daea, care a făcut o asociere între sacrificarea porcilor bolnavi de pestă porcină şi uciderea evreilor în lagărul de la Auschwitz .

Aflată la Iaşi pentru a lua parte la seminarul "Israel, mai mult decât inovaţie în irigaţii", reprezentanta statului Israelul a apreciat că exprimarea ministrului Agriculturii a fost una "nefericită". 

"Cred că utilizarea terminologiei legate de Holocaust, în general, şi de Auschwitz, în particular, este dezastruoasă, pentru că minimalizează atrocităţile Holocaustului. Pot înţelege această scăpare a ministrului, care a încercat să exprime ceva oribil despre ce se întâmpla, dar nu trebuia să folosească această metaforă. Ne-a rugat să înţelegem, iar cazul este închis", a declarat Tamar Samash. 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat pe 24 iulie la un post de televiziune, explicând măsurile care se iau pentru a izola focarul de pestă porcină africană de la Carniprod Tulcea, unde trebuieau sacrificate 45.000 de animale: "Singura metodă este sacrificarea. Porcii toţi se incinerează (...), e o muncă extraordinară, acolo este ca la Auschwitz". 

Mesajul transmis de Ambasada Israel

Ambasada Statului Israel a transmis ulterior, printr-un comunicat de presă, că îşi exprimă "consternarea" şi "dezamăgirea" faţă de afirmaţiile ministrului Agriculturii, "care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovaţi în lagărul de la Auschwitz". 

"Sperăm, totuşi, că o astfel de asociere a fost făcută de ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul şi Auschwitz, fără intenţia de a dezonora memoria milioanelor de victime. Holocaustul, o tragedie condamnată de România, care s-a soldat cu moartea a şase milioane de evrei, nu trebuie niciodată uitat, trivializat sau minimalizat", subliniază reprezentanţa diplomatică în comunicat.

Vezi și: Pesta porcină, distrugere culturi. Petre Daea, precizări


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26