EXCLUSIV  Peiu: Inflație industrială de 61% în România. 145% creștere la producția de energie și gaze naturale - Chirieac, șocat: Nu pot să cred

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Alesia Kozik)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Alesia Kozik)

Petrișor Peiu, doctor al Universității Politehnica din București (1996), fost consilier al premierului Radu Vasile și al premierului Adrian Nastase, a oferit mai multe informații de-a dreptul surprinzătoare privind inflația instrustrială din România. Cifrele sunt uriașe.

Iată dialogul din cadrul emisiunii de astăzi: 

Petrişor Peiu: În ceea ce priveşte inflaţia industrială, aici este marea noastră problemă. Suntem campioni în UE. Inflaţia industrială anualizată sau creşterea prețurilor producţiei industriale este de 61% în România.

Bogdan Chirieac: Nu pot să cred!

Petrișor Peiu: Următorii după noi sunt Danemarca - 55%, Ungaria - 47%. Media europeană este de 36%. Polonia este la 33%. Media creşterii prețurilor produselor la poarta fabricii este de 61%. (...) Media asta este compusă dintr-o creștere imensă la producţia de energie electrică termică şi gaze naturale. 145% - iunie 2022 - faţă de iunie 2021. 145%! De exemplu, în industria alimentară suntem undeva aproape de 30% creştere. În industria extractivă - 117%. Când facem o medie ponderată, ajungem la acest 61%. În industria auto, prețurile au crescut cu vreo 28%, în România.

Bogdan Chirieac: Aproape o treime. Este mult!

Petirșor Peiu: La fel, datele publicate specific pe industria auto arată că a început stagnarea vânzărilor. Luna iunie este prima lună în care nu au mai crescut vânzările, nici la second-hand, nici la maşini noi. Această inflaţie industrială determină o lipsă de competitivitate a firmelor noastre, că dacă am o creştere a prețurilor la energie, să zic, de 60%, iar polonezii doar de 30%, nu mai trebuie să ne întrebăm de ce merele alea poloneze sunt mai ieftine.

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

Este prognozată cea mai lungă recesiune

Inflația se va ridica la niveluri ”astronomice” în anul următor, forțând Banca Angliei să majoreze ratele dobânzilor mai mult decât se aștepta anterior, potrivit unui important grup de analiză, citat de TheGuardian. Avertismentul din Marea Britanie vine fix în momentul în care și-n România se discută despre asta. 

Recesiune prelungită

Institutul Național de Cercetări Economice și Sociale (National Institute of Economic and Social Research - NIESR n.r.) a prognozat, de asemenea, o recesiune lungă care va dura și anul viitor și va afecta milioane de gospodării dintre cele mai vulnerabile, în special în zonele cele mai sărace ale țării.

NIESR a spus că prețul gazului crește, iar creșterea costului alimentelor ar duce inflația la 11% înainte de sfârșitul anului.  Stephen Millard, directorul adjunct al Institutului, a declarat că economia Marii Britanii se va contracta timp de trei trimestre consecutive, scăzând cu 1% până în primăvara anului viitor.

Guvernul se confruntă cu solicitări de a interveni cu sprijin suplimentar pentru familiile în dificultate, în timp ce NIERS avertizează că veniturile medii vor scădea cu un record de 2,5% în acest an, lăsând milioane de familii să trăiască din economii sau credite scumpe și asta doar pentru a plăti costurile esențiale de încălzire și alimentele, în iarna care urmează. 

Este de așteptat că numărul de gospodării fără economii să se dubleze până la 5,3 milioane, la nivelul anului 2024. Familiile din nord-est, care se bazează foarte mult pe locurile de muncă din sectorul public, sunt cele mai predispuse să vadă că economiile lor dispar pe necesitățile de zi cu zi. 

Raportul a prezentat o imagine mai sumbră decât majoritatea previziunilor privind economia Regatului Unit, care au avut tendința de a minimiza probabilitatea unei perioade lungi de contracție. Oficialii Băncii Angliei își vor da verdictul asupra stării economiei joi, când comitetul de politică monetară (MPC) al băncii centrale va lua cea mai recentă decizie privind ratele dobânzilor și va publica revizuirea trimestrială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel