Parlamentul UE solicită ca avortul să fie inclus în Carta Drepturilor Fundamentale

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care condamnă ferm deteriorarea sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor femeilor din Statele Unite.

Curtea Supremă a Statelor Unite, în iunie, a anulat o lege care recunoștea dreptul la avort la nivel național. Acum legislația va depinde de fiecare stat, cele mai conservatoare impunând interdicții sau restricții severe.

"Am fost absolut șocată când am aflat de planurile pentru o retragere substanțială a drepturilor fundamentale. Mai ales ca femeie, cred că drepturile noastre sunt corpurile noastre, este alegerea noastră", a declarat europarlamentarul Verzilor germani, Terry Reintke, potrivit Euronews.

”Cred că trebuie să facem tot posibilul pentru a reacționa și a rezista la acest tip de atacuri”, a adăugat el. 

Cu 324 de voturi pentru și 155 împotrivă, rezoluția adoptată include cererea de adăugare a dreptului la avort la Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Într-adevăr, europarlamentarii cred că există semne îngrijorătoare și în UE

"Există unele țări din Europa care nu garantează sănătatea femeilor și drepturile reproductive. Polonia, de exemplu, și nu știm ce se va întâmpla în alte țări", a explicat europarlamentarul spaniol din grupul S&D, Iratxe García Pérez.

”În orice caz, important este să ne asigurăm că sănătatea sexuală și reproductivă este inclusă în Carta Drepturilor Fundamentale a UE, pentru a ne asigura că vorbim despre drepturile omului”, a subliniat el.

În UE, Malta este singura țară care interzice avortul. Dar și Polonia are legi foarte restrictive.

Parlamentul îndeamnă statele membre să asigure accesul la servicii de avort sigure, legale și gratuite și la serviciile de îngrijire a sănătății materne și prenatale.

Unele femei din SUA sunt obligate să nască copii rezultați în urma unui viol sau incest, după decizia Curții Supreme. Pedepse care ajung și la 10 ani de închisoare

Avortul era deja ilegal în mai multe state din SUA sâmbătă, interdicțiile introduse la câteva ore de la anularea deciziei Roe v Wade, în timp ce orașele au izbucnit în semn de protest față de hotărârea de referință.

Curtea Supremă a SUA a abolit vineri dreptul constituțional la avort, la mai bine de 50 de ani după ce a fost consemnat, pentru a lăsa statele să decidă, în mod individual. În cele din urmă, acest pas este de așteptat să ducă la interzicerea avortului în aproape toate statele controlate de republicani, adică aproximativ jumătate din țară.

Potrivit unui site web afiliat, Planned Parenthood, al organizației americane de asistență sexuală, rămâne legal să călătorești în afara statului pentru a face un avort.

Printre primele state care au interzis aproape toate avorturile a fost Utah, unde, după hotărâre, interzicerea avortului intrase deja în vigoare vineri seara.

Senatorul de stat republican din Utah, Daniel McCay, care a sprijinit „legea declanșatoare” a statului în această privință, a spus că ar fi greșit ca femeile din Utah să solicite avort în statele vecine. Cu toate acestea, el nu a prezentat planuri imediate care să le oprească să facă acest lucru.

Interdicția din Ohio asupra majorității avorturilor la primele bătăi ale inimii fătului – cunoscută sub numele de “heartbeat bill” – a intrat, de asemenea, în vigoare. Legea din 2019 a fost suspendată de aproape trei ani, dar după anunțul Curții Supreme de vineri, un judecător federal a fost de acord să elimine o ordonanță a instanței federale care o bloca, câteva ore mai târziu.

Alabama a oprit rapid avorturile pe măsură ce interdicția de stat a avortului din 2019 a intrat în vigoare – făcând o infracțiune avortul în orice stare de sarcină, inclusiv pentru victimele violului și incestului. Singura excepție este de dragul sănătății mamei.

La scurt timp după anunț, departamentul de sănătate din Arkansas le-a spus celor doi furnizori de avort din stat că intervențiile medicale de această natură sunt acum interzise în temeiul unei legi care interzice toate avorturile, cu excepția protecției vieții mamei în caz de urgență medicală.

Facilitățile au fost informate că efectuarea unui avort este acum o încălcare a legii, pedepsită cu până la 10 ani de închisoare și o amendă de până la 100.000 de dolari.

Singura clinică de avort din Virginia de Vest a încetat să facă avorturi vineri. Statul are o lege care incriminează furnizarea de avorturi, cu o pedeapsă de la trei până la 10 ani de închisoare, dar nu este clar cum va proceda la executare după hotărârea instanței supreme. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel