Parisul va furniza Moscovei două nave de război, contrar avizului aliaţilor

nava de razboi
nava de razboi

Franţa şi Rusia vor construi împreună, în profitul Moscovei, două nave de război de tip Mistral în termenii unui acord anunţat vineri, ceea ce a suscitat reticenţa mai multor ţări membre ale NATO, între care şi SUA, informează AFP.

Furnizarea unei astfel de nave Moscovei constituie o premieră pentru o ţară din Alianţa Nord-Atlantică. Ea şi-a atras critici din partea Washingtonului şi a Ţărilor baltice, membre ale NATO, ca şi Franţa. Georgia a denunţat şi ea perspectiva unei astfel de vânzări.

Nava Mistral /BPC/ este o navă de război polivalentă, capabilă să transporte elicoptere şi tancuri, să primească un spital de campanie şi/sau un stat major îmbarcat.

"Oferta consorţiului prevede într-o primă etapă construirea în comun a două nave, care va trebui prelungită prin fabricarea a două unităţi suplimentare", adaugă comunicatul. Ruşii vor realiza 20 % din lucrările de construire a primei nave, care va fi "lansată în 2011", potrivit OSK.

Negocierile franco-ruse, lansate în martie la Paris, au durat nouă luni. Franţa s-a declarat iniţial dispusă să vândă Rusie până la patru nave Mistral, la preţul unitar de circa 500 milioane de euro. Suma la care s-a ajuns în urma negocierilor nu a fost dezvăluită vineri.

Acest acord "ilustrează voinţa şi capacitatea Franţei şi Rusiei de a dezvolta parteneriate de anvergură în toate domeniile, inclusiv în cel al apărării şi securităţii", iar preşedinţii Dmitri Medvedev şi Nicolas Sarkozy "îşi exprimă satisfacţia pentru concretizarea acestei cooperări fără precedent, de care vor beneficia industria şi ocuparea locurilor de muncă" în cele două ţări, potrivit comunicatului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel