Papa Francisc vrea să plece la Moscova pentru a se întâlni cu liderul Rusiei: „Kiril nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”

Pixabay
Pixabay

Papa Francisc a declarat într-un interviu publicat marți că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, dar nu a primit un răspuns.

Papa a mai spus pentru ziarul italian Corriere Della Sera că Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a binecuvântat războiul: „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

Francisc, care a făcut o vizită fără precedent la ambasada Rusiei când a început războiul, a declarat ziarului că la aproximativ trei săptămâni de la începutul conflictului, i-a cerut înaltului diplomat al Vaticanului să-i trimită un mesaj lui Putin.

Mesajul a fost "că sunt dispus să merg la Moscova. Cu siguranță, a fost necesar ca liderul de la Kremlin să permită. Nu am primit încă un răspuns și încă insistăm".

El a adăugat: „Mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire în acest moment. Dar cum să nu oprești atâta brutalitate?”

Francis, în vârstă de 85 de ani, nici nu a rostit cuvintele Rusia sau Putin, în mod public, de la începutul conflictului, din 24 februarie. Dar a lăsat puține îndoieli care este partea pe care a criticat-o, folosind termeni precum agresiune și invazie nejustificată și deplângând atrocitățile împotriva civililor. Aceasta a fost prima ocazie în care l-a numit direct pe liderul Kremlinului.

„Patriarhul nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin"

Întrebat despre o călătorie în capitala Ucrainei, Kiev, despre care Francisc a spus luna trecută că este o posibilitate, papa a declarat acum că se va duce acolo după ce v-a discuta cu Putin.

"În primul rând, trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin... . Fac ce pot. Dacă Putin ar deschide doar o uşă", a spus el.

Războiul din Ucraina a tensionat relațiile dintre Vatican și Biserica Ortodoxă Rusă și a provocat o scindare între creștinii ortodocși din întreaga lume.

În interviu, Francis a spus că atunci când a avut o videoconferință de 40 de minute cu Kirill, pe 16 martie, patriarhul a petrecut jumătate din ea citind dintr-o foaie de hârtie „pe care erau scrise toate justificările pentru război”.

Moscova descrie acțiunea sa în Ucraina drept o „operațiune specială” de demilitarizare și „denazificare” a vecinului său. Kirill, în vârstă de 75 de ani, vede războiul ca un bastion împotriva unui Occident pe care îl consideră decadent, în special în privința acceptării homosexualității.

"Noi (papa și Kirill) suntem pastori ai aceluiași popor al lui Dumnezeu. De aceea trebuie să căutăm căi de pace, să încetăm focul armelor. Patriarhul nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin", a spus Francisc.

Papa a mai spus că atunci când s-a întâlnit cu Viktor Orban, pe 21 aprilie, premierul ungar i-a spus că „rușii au un plan, că totul se va încheia pe 9 mai”, referindu-se la aniversarea eliberării Rusiei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel