Orban: Securitatea Ungariei depinde de stabilitatea Turciei

Securitatea Ungariei şi stabilitatea Turciei sunt legate în mod direct, a declarat premierul ungar Viktor Orban, după discuţiile avute luni la Budapesta cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează MTI.

'Un guvern turc stabil şi o Turcie stabilă sunt o precondiţie pentru ca Ungaria să nu fie periclitată în niciun fel din cauza migraţiei terestre', a afirmat Orban, în conferinţa de presă comună de la finalul discuţiilor. Prim-ministrul ungar a subliniat că este în interesul ţării sale ca Turcia să rămână puternică şi capabilă să păstreze pacea în regiune şi să ţină sub control migraţia ilegală spre Europa. Orban şi-a exprimat aprecierea faţă de primirea de către Turcia a câteva milioane de refugiaţi din ţările vecine, şi i-a mulţumit lui Erdogan pentru 'îndeplinirea integrală' a acordului Ankarei cu Uniunea Europeană, pe care premierul ungar îl consideră o altă precondiţie pentru securitatea europeană.

Sprijin pentru aderarea la UE

Pe de altă parte, premierul Orban a afirmat că Ungaria şi Turcia vor creşte nivelul cooperării militare şi vor construi 'relaţii puternice' în industria militară. În deceniile din urmă 'nu au existat bani sau energie rămaşi pentru dezvoltarea armatei', dar 'vom recupera acum; obiectivul Ungariei este de a construi o armată naţională modernă şi eficientă', a susţinut şeful guvernului. În ce priveşte relaţiile de afaceri, Orban a arătat că obiectivul comun de creştere a comerţului bilateral la 5 miliarde de dolari nu a fost atins deocamdată, chiar dacă în prima jumătate a anului a fost înregistrată o majorare de 19%. Potrivit lui Viktor Orban, politica externă a Ungariei trebuie să privească spre trei oraşe: Ankara, Moscova şi Berlin, trei mari puteri în jurul cărora Ungaria a gravitat multe secole. 'De aceea este important că legăturile dintre Ungaria şi Turcia sunt întotdeauna echilibrate, ordonate şi pozitive, şi că relaţia dintre cele două ţări este bazată pe respect', a subliniat el, menţionând că acordurile semnate vor permite Ungariei să participe la dezvoltarea economică a Turciei. Cu privire la aderarea Ankarei la Uniunea Europeană, Orban a menţionat că Ungaria a sprijinit întotdeauna Turcia şi va continua să facă acest lucru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel