ONU despre Afganistan: Numărul victimelor civile în trimestul al treilea a atins un nou record

Numărul victimelor în rândul civililor a atins un nivel 'fără precedent' în al treilea trimestru al acestui an în Afganistan, a anunţat joi ONU, spunând că violenţele sunt 'total inacceptabile', relatează AFP.

În perioada 1 iulie - 30 septembrie, 1.174 de civili au fost ucişi şi 3.139 au fost răniţi, conform unui bilanţ al Misiunii ONU în Afganistan (UNAMA), menţionat într-un raport trimestrial. 'Este cel mai mare număr de victime civile înregistrat în cursul unui singur trimestru' din 2009, conform UNAMA. Luna iulie a fost cea mai sângeroasă dintre toate în privinţa numărului de victime, cu 425 de morţi, de când UNAMA a început să ţină sistematic evidenţa pierderilor civile, în 2009.

În primele nouă luni ale anului 2019, UNAMA a înregistrat 2.563 de civili ucişi, dintre care aproape jumătate (41%) sunt femei (261 de decese) şi copii (631 de morţi). Anul în curs a fost marcat de o campanie electorală sângeroasă pentru alegerile prezidenţiale de la 28 septembrie şi de continuarea luptelor dintre talibani şi forţele guvernamentale.

Conform UNAMA, creşterea numărului de victime în al treilea trimestru 'are ca primă sursă pierderile civile cauzate de elementele anti-guvernamentale'. Aproximativ 42% dintre persoanele ucise şi rănite au fost victimele unor atacuri sinucigaşe sau ale unor explozibili. Urmează pierderile cauzate de lupte (29%) şi de atacurile aeriene (11%), care au fost executate de forţe guvernamentale şi americane. 'Victimele civile sunt total inacceptabile, în special ţinând cont de faptul larg acceptat că nu există soluţie militară la conflict', a spus reprezentantul Naţiunilor Unite pentru Afganistan, Tadamichi Yamamoto, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel