ONU avertizează: Catastrofă umanitară fără precedent

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat marţi că la Alep s-ar putea produce o "catastrofă umanitară fără precedent" şi a făcut apel la Rusia şi SUA să ajungă rapid la un acord privind o încetare a focului în oraş şi în ţară, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Luptele pentru controlul Alep, divizat între zona de vest controlată de guvern şi cea de est ocupată de rebeli, s-au intensificat în ultimele săptămâni, provocând moartea a sute de oameni şi lipsindu-i pe numeroşi civili de curent electric, apă curentă şi provizii vitale.

"La Alep riscăm să vedem o catastrofă umanitară fără precedent în cei peste cinci ani de vărsare de sânge şi suferinţă în conflictul sirian", a spus Ban Ki-moon în faţa Consiliului de securitate în ultimul său raport lunar privind accesul la ajutor umanitar, care a fost consultat de Reuters.

Alep este unul dintre bastioanele rebelilor în lupta lor pentru înlăturarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a cărui armată este susţinută la sol de miliţii şiite din statele vecine şi aerian de lovituri aeriene ruse.

Gigi Becali îi desfiinţează pe stelişti după umilinţa cu City: 'Mai bine mă las de fotbal'

"Lupta pentru teritorii şi resurse este dusă prin atacuri nediscriminatorii în zone rezidenţiale, inclusiv prin utilizarea de bombe butoi, provocând moartea a sute de civili, printre care şi zeci de copii", a apreciat Ban în raportul ONU.

"Toate părţile angrenate în conflict eşuează în respectarea obligaţiei de a-i proteja pe civili", a mai spus secretarul general.

Ban Ki-moon a reiterat un apel la un armistiţiu de cel puţin 48 de ore pentru livrarea de ajutor umanitar şi a cerut Moscovei şi Washingtonului să ajungă rapid la un acord privind o încetare a focului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american John Kerry au discutat marţi pe tema încheierii unui armistiţiu, a precizat MAE rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel