Obama și Netanyahu, acord deplin împotriva Iranului. Vezi cum arată o invazie - SCENARIU

rachete
rachete

Barack Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au căzut de acord asupra  necesităţii de a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară, a anunţat vineri Casa Albă, după o convorbire telefonică între cei doi lideri, transmit AFP şi Reuters.

 Obama şi Netanyahu "au subliniat că sunt pe deplin de acord cu privire la obiectivul lor comun de a împiedica Iranul să obţină o armă nucleară. Prim-ministrul a salutat angajamentul preşedintelui Obama în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite de a face tot ce este necesar pentru a îndeplini acest obiectiv", a precizat într-un comunicat preşedinţia americană.

 În discursul susţinut joi la ONU, premierul israelian a cerut stabilirea unei "linii roşii clare" cu privire la îmbogăţirea uraniului de către Iran pentru a-l împiedica să obţină arma atomică, subliniind că "timpul presează" în cazul dosarului nuclear iranian.

Potrivit unui raport al Center for Strategic and International Studies (CSIS), un atac preventiv asupra Iranului, pentru a stopa sau întârzia fabricarea armei nucleare nu ar avea multe şanse de reuşită dacă ar fi lansat de către Israel. Ar reuşi, cel mult, să dea înapoi cu un an sau doi progresele făcute de Iran în acest domeniu. SUA şi statele aliate din Occident sunt însă cele care ar putea să ducă o astfel de misiune complexă la bun sfârşit.

Raportul mai arată că puterea militară a Iranului, cu dotări învechite, nu are şanse împotriva capacităţilor armate moderne ale SUA şi ale statelor arabe aliate din Golf. Cea mai periculoasă "armă" a Iranului rămân rachetele balistice cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune, însă sistemele de alertare şi interceptare antirachetă instalate în statele arabe partenere ale SUA, care înconjoară Iranul, ar face faţă şi la această ameninţare.

 Celelalte ameninţări din partea Iranului, în cazul în care este atacat, rămân blocarea strâmtorii Ormuz, ceea ce ar afecta grav comerţul cu petrol (pe acolo trece zilnic aproximativ 35% din producţia mondială de ţiţei) şi activarea grupărilor teroriste pe care le finanţează şi le susţine în alte state - Hezbollah în Liban sau grupările extremiste palestiniene. Acestea ar putea lansa atacuri asupra Israelului, arată raportul care a fost preluat de gandul.info.

Experţii CSIS analizează două scenarii de atac israelian: aerian sau cu arme nucleare care pătrund sub pământ.

Raportul arată că primul scenariu de atac, ofensiva aeriană, este posibil şi ruta optimă de atac pentru Israel este de-a lungul frontierei dintre Siria şi Turcia, intrând puţin în Irak, apoi în Iran. Totuşi, rata de succes a unei astfel de misiuni este redusă, pentru că avioanele ar avea nevoie de alimentare în aer şi ar trebui să evite detectarea şi interceptarea pe drum. Chiar dacă nu ar lua parte şi nu ar susţine acest atac, SUA ar fi percepute ca aliaţi ai Israelului, ceea ce ar avea efecte catastrofice asupra politicii americane în Orientul Mijlociu (pacea arabo-israeliană, relaţiile cu aliaţii arabi) şi ar da naştere la atacuri teroriste.

Vezi aici raportul integral al CSIS

 Israelul ar trebui să folosească în această misiune în jur de 80 de aeronave militare: toate cele 30 de F-15 din flota israeliană şi 55 de F-16. Ele ar avea nevoie de 13 aeronave-cisternă, pentru alimentare. Acest lucru presupune ca toate navele de alimentare ale Israelului să fie disponibile şi operaţionale, la fel şi 25% din flota de atac. Ar fi o misiune foarte grea, pentru că un singur atac asupra facilităţilor nucleare iraniene nu ar fi suficient şi ar fi nevoie de al doilea atac, cu aceleaşi resurse.

 Al doilea scenariu de atac presupune folosirea armelor nucleare, pentru a distruge instalaţiile iraniene de sub pământ. Raportul arată că SUA nu ar fi de acord niciodată cu folosirea de arme nucleare, dacă nu vine ca un răspuns la un atac similar.

Raportul arată că SUA sunt singurul stat capabil să lanseze un atac de succes asupra Iranului, în cazul în care toate negocierile eşuează. SUA ar avea capacitatea militară să aleagă ce efect vrea să obţină printr-un atac: să lichideze programul nuclear iranian, să-l dea înapoi cu 5 ani sau să îl întârzie cu un an. De efectul scontat depinde şi forţa militară aruncată în luptă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel