Oana Bulai: 1,5 miliarde euro, alocate pentru infrastructura din irigații

1,5 miliarde de euro vor fi alocate de către Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea pentru infrastructura principală de irigații, desecare și drenaj!Investițiile în agricultură sunt o prioritate pentru PSD, anunță Oana Bulai,  deputat PSD de Roman.

"Am arătat asta mereu când am fost la guvernare. Acum când ne confruntăm cu efectele secetei pedologice, ale schimbărilor climatice, este nevoie mai mult ca oricând să investim în irigații.

La inițiativa ministrului PSD al agriculturii, Guvernul a aprobat alocarea sumei 1,5 miliarde de euro pentru infrastructura principală de irigații, desecare și drenaj, reprezentând fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027.

Aceste fonduri vor contribui la sporirea suprafeței irigate de la 1.8 milioane ha la 2.6 milioane ha.În acest fel, sectorul agricol din România va beneficia de un sprijin financiar mult mai mare, iar irigațiile vor asigura producții mai mari la nivel național", precizează Oana Bulai.

Daea va elabora un program privind dezvoltarea sistemului de irigaţii

Premierul Nicolae Ciucă i-a transmis ministrului Petre Daea, ca primă sarcină în activitatea acestuia, includerea în setul său de priorităţi a elaborării unui program "concret şi articulat la situaţia reală, din teren" privind dezvoltarea sistemului de irigaţii.

"Tot ceea ce ţine de partea aceasta care trebuie să se constituie într-un program cât se poate de concret şi de articulat la situaţia reală din teren privind dezvoltarea sistemului de irigaţii este, practic, prima sarcină domnul ministru, pe care vă rog să o luaţi în setul dumneavoastră de priorităţi. S-a tot vorbit, se tot tot vorbeşte despre această nevoie şi, desigur, despre resursa pe care ţara noastră o are, şi vorbesc de o reţea hidrografică destul de bogată ce trebuie pusă în valoare în folosul agriculturii româneşti", a declarat Nicolae Ciucă.

Vezi și: Grâul românesc ar putea fi tranzacţionat la bursa de la Chicago

Şeful Executivului a adăugat că, în urma unei analize a situaţiei, realizată împreună cu ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, s-a ajuns la concluzia că există posibilitatea ca România să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii. În acelaşi context, ministrul Daea a făcut, la cererea premierului, şi o prezentare a rezultatelor vizitei de lucru pe care a întreprins-o  în mai multe judeţe afectate de seceta pedologică. El a precizat că în urma celor constatate pe teren în cele 10 judeţe vizitate, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Bacău, Buzău, a dispus continuarea şi mărirea capacităţii de irigare, acolo unde este posibil, prin suplimentarea de agregate.

"În al doilea rând, am introdus în dispozitivul de lucru din structurile judeţene specialiştii care participă, în baza ordinului pe care l-au emis prefecţii, pentru a putea vedea la faţa locului, măsurând, văzând, evaluând fiecare parcelă în parte să se constate ce s-a pierdut efectiv", a adăugat Daea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel