EXCLUSIV  Noutățile din Programul Rabla Clasic. Laurențiu Neculaescu, AFM: Anunțurile zilei / video

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a fost invitat la DC News unde a vorbit, printre altele, despre Programul Rabla Clasic.
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a fost invitat la DC News unde a vorbit, printre altele, despre Programul Rabla Clasic.

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a fost invitat la DC News unde a vorbit, printre altele, despre Programul Rabla Clasic.

Prin Programul Rabla Clasic, beneficiarii sunt susținuți financiar prin subvenții din Fondul pentru Mediu, să caseze autovehiculele vechi și să fie înlocuite cu mașini noi, mai puțin poluante.

Programul Rabla Clasic a ajuns deja la a 18-a ediţie, fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale. 

În ediția de anul acesta, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel: 



ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;


ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;


ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;


ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei, la care se pot adăuga:



ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;


ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

În cadrul Programului Rabla Clasic 2022, s-au înscris la producători/dealeri auto 44.265 persoane fizice. Până în prezent au fost achiziționate 27.075 autovehicule și 903 motociclete.

De asemenea, până în prezent, s-au înscris la producători/dealeri auto 5.334 persoane juridice, fiind achiziționate 3.102 de autovehicule și 34 motociclete.

Mai multe detalii urmăriți în interviul de mai jos:

Administraţia Fondului pentru Mediu, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, susţine finanţarea proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului în vederea dezvoltării infrastructurii de mediu a României, contribuind la atingerea obiectivelor Uniunii Europene în domeniul mediului și schimbărilor climatice.

Fondul pentru mediu se constituie din toate taxele și contribuțiile colectate de la operatorii care desfășoară activități cu impact asupra mediului, pe care le plătesc, în baza principiului „poluatorul plătește”. Aceste resurse financiare sunt investite în programe care contribuie la îmbunătățirea condițiilor de mediu din țara noastră.

Obiectivele generale urmărite în cadrul programelor finanțate de AFM vizează stimularea investițiilor verzi, în contextul promovării dezvoltării durabile și a utilizării eficiente a resurselor și energiei.

În acest moment, Administraţia Fondului pentru Mediu are în derulare proiecte aflate în diferite stadii de implementare, pentru finanţarea cărora se depun eforturi necesare implementării în bune condiţii şi atingerea obiectivelor asumate prin intermediul ghidurilor de finanţare. 

Anul acesta s-a asigurat continuitatea finanțării pentru proiectele aflate în implementare ale căror contracte trebuie respectate, pentru a nu exista discontinuităţi în termenele stabilite în implementarea proiectelor.

De asemenea, printre prioritățile instituției se numără și continuarea programelor deja consacrate, cum sunt Programele Rabla Clasic și Rabla Plus, precum și elaborarea ghidurilor de finanţare pentru programele noi care urmează să fie lansate.

Înnoirea parcului auto este un proiect strategic nu numai în România, ci și la nivel european, iar sectorul transporturilor se numără printre cele mai mari surse de poluare a aerului din România, astfel că susținem continuarea finanțării prin Programele Rabla și Rabla Plus, programe care contribuie la dezvoltarea unui transport mai puțin poluant și la îmbunătățirea calității aerului în aglomerările urbane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel