Urmărește emisiunea live


Noaptea cercetătorilor: Liceeni din Sibiu - premiaţi pentru prototipul unui autobuz inteligent, fără şofe

Trei elevi de la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Sibiu au fost premiaţi la Noaptea cercetătorilor, pentru prototipul unui autobuz inteligent, electric, fără şofer.

Cei trei liceeni, Otniel Cotor, Andrei Dîrjan şi Bogdan Andrei, au luat Premiul pentru cel mai aplicativ experiment - categoria "Liceu" şi suma de 900 de lei, acordate de Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

Autobuzul inteligent are nevoie de o bandă proprie, potrivit lui Andrei Dîrjan.

"Totul este automatizat. Preferabil ar fi să aibă bandă proprie. După statisticile făcute s-a observat că 90% din accidente sunt făcute de către oameni şi atunci am îndepărta 90% din erori. Plus, astfel am putea transmite date în timp real, în fiecare dintre staţii şi oamenii ar şti când o să vină autobuzul, dacă l-au ratat. El va comunica mereu cu un server şi atunci îşi va transmite locaţia în timp real şi în funcţie de asta se poate calcula un timp necesar până să ajungă la destinaţie", a explicat Andrei.

Pasagerii pot afla programul exact al acestui autobuz inteligent fie pe un ecran din staţie, fie pe propriile telefoane mobile, printr-o aplicaţie.

"Un avantaj care mie mi se pare cel mai bun este că acea notificare că întârzie autobuzul poate să fie pe un ecran în staţie, poate să fie pe telefon. Un alt lucru foarte important este că nu merge pe gaz, pe combustibil, ci totul este electric, este ecologic şi ajută şi natura până la urmă", a adăugat Andrei Bogdan.

Potrivit acestuia, autobuzul va avea un spaţiu destul de mare.

"Normal că o să fie încăpător, ca nu facă mai multe drumuri. Spaţiul va fi destul de mare, încăpător, cu locuri pentru oameni cu handicap şi bătrâni, fiind pe curent, ecologic, se va putea încărca destul de rapid", a completat el.

Cei trei liceeni sunt convinşi că o să poată circula cu un asemenea autobuz inteligent în oraş, în următorii ani. La acest proiect, ei au muncit timp de un an.

Iniţial au gândit o maşină electrică, inteligentă, după care au optat să creeze un autobuz, potrivit profesoarei coordonatoare, Monica Avram, profesor de informatică la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Sibiu.

În prezent, în Sibiu, nu există niciun autobuz electric.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel