Nicolas Sarkozy, pus sub CONTROL JUDICIAR. Fostul președinte contestă măsura

Justitia
Justitia

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, inculpat miercuri în cadrul anchetei privind finanţarea de către Libia a campaniei sale electorale din 2007, va face apel împotriva controlul judiciar care i-a fost impus, a anunţat vineri avocatul său Thierry Herzog, la postul de radio RTL, informează AFP. 

Controlul judiciar îi interzice lui Sarkozy să aibă întâlniri cu nouă protagonişti ai acestui caz, dintre care doi foarte apropiaţi, Claude Gueant şi Brice Hortefeux, foşti miniştri în timpul preşedinţiei sale (2007-2012), precum şi să se deplaseze în Libia, în Egipt, în Tunisia şi în Africa de Sud. 

Măsura este o premieră pentru un fost şef de stat al celei de-a V-a Republici, în vigoare după adoptarea Constituţiei din 1958. 

"Există în Franţa un grad dublu de competenţă juridică. Avem dreptul să facem apel. Voi face apel împotriva acestui control judiciar şi vom vedea ce va spune Camera de Instrucţie de la Paris", a declarat Herzog. 

Inculpare pentru corupție pasivă 

După mai mult de 24 de ore în care s-a aflat în custodia poliţiei, Sarkozy a fost inculpat miercuri seara pentru "corupţie pasivă", "finanţare ilegală a campaniei electorale" şi "tăinuire de deturnare de fonduri publice libiene". Sarkozy dezminte toate acuzaţiile care i se aduc. 

Această punere sub urmărire constituie o reală accelerare în acest dosar deschis în urmă cu aproape cinci ani de magistraţi din departamentul financiar. 

Avocatul lui Sarkozy a amintit că în trecut clientul său a mai fost inculpat, dar a fost achitat, în afacerea Bettencourt. "Va fi la fel şi în acest caz", a declarat el. 

Audiere maraton 

Thierry Herzog a precizat că fostului preşedinte francez i s-au pus, cât a fost reţinut, "peste 200 de întrebări" şi că el "a răspuns la toate aceste întrebări". 

Joi seara, Nicolas Sarkozy a lansat el însuşi un puternic contraatac mediatic, în jurnalul de ştiri de pe postul TF1. El a promis că "va face să triumfe onoarea" sa, victimă a "infamiei" de care dau dovadă "banda lui Ghaddafi" şi Mediapart, care a publicat în 2012 un document libian ce făcea referire la o finanţare de ordinul a milioane de euro, relateză Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel