În urmă cu 26 de ani, în Bucureşti izbucnea Revoluţia care a dus la căderea regimului comunist. După o noapte de foc, Nicolae Ceuşeascu fugea, puterea rămânând scurtă vreme în mâinile poporului din stradă. În acest moment istoric, Marius Marinescu a vorbit într-un interviu la DC News Live despre Nicolae Ceaușescu și Revoluția din 1989.
La 24 iulie 1978, generalul Mihai Pacepa, "numărul 2" în ierarhia spionajului românesc, a cerut azil politic în SUA. A fost cel mai important oficial din România comunistă care a fugit în Occident. Din 1979 a început și decăderea lui Nicolae Ceaușescu.
"În '79 a fost punctul de cotitură și de atunci a început decăderea lui Nicolae Ceaușescu. Fuge din România generalul Pacepa și dă peste cap tot sistemul de securitate extern. Se spune că România a pierdut atunci atât de mult cât a pierdut la cutremurul din 1977. Era vorba de foarte mulți bani. Să nu uităm că, în acea perioadă, am început să devenim investitori în străinătate. Statul român avea multe fabrici în aproape toate domeniile. Schimburile comerciale erau foarte bine puse la punct. Din '78, după ce a plecat Pacepa din țară, lucrurile s-au schimbat. În acea perioadă, în anii '80, Andropov, șeful KGB, se pune de acord cu americanii și a schimbat tactica. Au văzut că urmează o criză mondială și pentru a o amâna, au spart blocul socialist în '89. S-au pus de acord să spargă blocul socialist și erau avantajați și unii și alții pentru că cei din vest transformau în piață de desfacere blocul socialist, iar rușilor le convenea pentru că nu își ajutau economic celelalte țări și-și puneau doar oamenii lor în funcții-cheie. Asta a fost gândirea lor și ați văzut ce s-a întâmplat în '89. În '91 a căzut și URSS. Ceaușescu nu a înțeles lucrul acesta, iar după '80 au început să i se închidă ușile în nas. Avea și o problemă de sănătate, cu un diabet galopant. Împrumurile pe care le luam noi din Occident aveau dobânzi foarte mari, iar atunci Ceaușescu a decis să scape de datorie și a trecut la niște măsuri extreme. A făcut și multe greșeli. Însă, a reușit să plătească toată datoria în 1989. Atunci eram o putere", a spus Marius Marinescu în interviul acordat în exclusivitate la DC News.
Nicolae Ceaușescu ar fi putut fi erou național
Astăzi am fi putut vorbi despre Nicolae Ceaușescu ca de un erou național, dacă acesta ar fi știut când să se retragă din funcție.
"Dacă renunța la Congresul al XII-lea în '79, când a avut o reacție și Constantin Pârvulescu împotriva lui, ieșea ca un erou național. Atunci eram pe vârf, eram pe val. Nu a renunțat nici măcar la Congresul al XIV din '89 și s-a ajuns la acea lovitură de stat în urma căreia au murit peste 1.000 de oameni nevinovați. Pe fond a fost o lovitură de stat și, îmbrăcată de o voință a populației, o voință a mișcărilor de stradă. Nu putem vorbi doar de revoluție, ci și de lovitură de stat", a mai spus fostul senator.
Economia națională era pe val
Marius Marinescu a subliniat faptul că Nicolae Ceaușescu nu a subminat economina națională în condițiile în care economia era pe val la acea perioadă.
"Ceaușescu nu a avut parte de un proces echitabil. Nu a avut dreptul la avocat. Nu au existat martori, nu au existat probe. A fost acuzat pentru subminarea economiei naționale. Păi cum să submineze economia națională dacă le-a lăsat cu un plus de 2 miliarde, 600 de milioane de dolari în Banca Română de Comerț Exterior și vreo 6-7 miliarde de dolari de încasat, creanțe și cu investiții în aproape toate țările mari. Economia era pe vârf, cu bunele și cu relele ei", a adăugat Marius Marinescu la DC News.
"Trebuie redeschis procesul soților Ceaușescu pentru aflarea adevărului istoric, pentru a fi trași la răspundere cei care au dat lovitura de stat în 1989 și pentru a se reabilita ideea de justiție", a mai spus Marius Marinescu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu