Fostul șef al serviciului român de spionaj extern, Ion Mihai Pacepa, a scornit propria teorie, pornind de la idila europarlamentarului Corina Crețu cu fostul secretar de stat american, Colin Powell. Pacepa, care a defectat la 28 iulie 1978, susține că social-democrata este un agent al KGB, infiltrată în anturajul generalului american pentru a-i compromite acestuia cariera politică. Scenariul, la baza lui, este unul plauzibil, practicile spionilor sovietici încadrându-se în acest tipar. De asemenea, Pacepa știe mai mult despre astfel de manevre decât omul de rând, lucru de care fostul consilier al lui Nicolae Ceaușescu este conștient. Doar că gen. Pacepa profită de acest lucru, pentru a dezinforma și manipula, crede politologul Stelian Tănase.
Jurnalistul e de părere că Ion Mihai Pacepa nu are acces la astfel de informații, iar scenariul avansat de el este o pură mistificare.
”Aiureli! Și dacă ar fi așa, să presupunem, ăsta este un lucru atât de secret... Plasarea cuiva în anturajului unui om atât de puternic este o chestie care n-are cum să ajungă la urechile lui Pacepa. El vrea să arate că are încă acces la informații, că e util. Este una din gogorițele lui. Și a lansat multe. O manipulare. Omul are școala serviciilor secrete, manipulează, creează diversiuni. Cred că acum s-a băgat în seamă. Repet, chiar dacă povestea asta este reală, că pare plauzibilă... E un scenariu plauzibil ca un serviciu important să plaseze în preajma cuiva pe cineva. Dar Pacepa nu avea cum să aibă acces la o asemenea informații”, a declarat Stelian Tănase pentru DC News.
Pacepa, strategie mediatică
Ion Mihai Pacepa a cerut azil politic în SUA în 1978. În vârstă de 50 de ani, lui Pacepa i se ceruse în acel an de către Ceaușescu să detoneze sediului Europa Liberă de la Munchen. În cartea sa, ”Orizonturi Roșii”, generalul spune că acest moment a fost ”picătura care a dărâmat zidul nehotărârii” sale. Expresie plastică, dar nimic mai mult. Cel puțin asta crede Stelian Tănase, care spune că Pacepa nu s-a întors în țară de frica unor acuzații de corupție care îl așteptau la București.
Stelian Tănase consideră că fostul șef al serviciului de spionaj comunist caută acum doar atenția opiniei publice din România.
”El are o problemă pentru că vrea să i se dea în România un statut de luptător anticomunist, de spion american care a luptat împotriva regimului Ceaușescu. Versiune total inexactă pe care vrea s-o răspândească. El n-a fost un spion american, n-a lucrat pentru americani ca omologul lui polonez, că la aia se referă mereu. El a plecat pentru că întors în țară ar fi trebuit să dea socoteală pentru corupție”, adaugă politologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu