Securitatea știa că va cădea Ceaușescu. De ce l-a abandonat în 1989

Adjunctul Direcţiei de gardă prezidenţială a lui Nicolae Ceauşescu, generalul Adrian Eugen Cristea, a dezvăluit DCnews că ofițerii de Securitate știau încă din 1986-1987 că secretarul general al partidului va fi schimbat de la conducere. De ce l-a abandonat Securitatea pe Ceaușescu înaintea Armatei?



Ofițerii de Securitate aveau pregătire superioară, erau la bază profesori, ingineri, juriști, cu experiență de zeci de ani în munca de informații, spune gen. Cristea, așa că își dădeau seama că este inevitabilă schimbarea, chiar dacă majoritatea activiștilor de partid credeau că Nicolae Ceaușescu va rezista, la fel regimul comunist.

În plus, au intervenit nemulțumiri personale ale ofițerilor, în ultimii zece ani. Zeci de cadre erau aduse noaptea, de acasă, atunci când ”Tovarășul” se hotăra, la reuniunile de seară cu apropiații, să vizite a doua zi o fabrică sau alta. Zeci de ofițeri erau obligați să facă filaj, după orele de serviciu, pentru a-i asigura protecția lui Nicu Ceaușescu.

Chiar dacă aveau posibilități peste medie, și ofițerii de Securitate sufereau din cauza sărăciei din magazine, mai ales că aveau termen de comparație, cu străinătatea.

Decizie care înfurie Armata și Securitatea

Ceaușescu obișnuia să-i amenințe pe cei din structurile de informații. ”O să vă schimb cu muncitori de la 23 August”, îi avertiza pe cei din garda prezidențială. Ceaușescu era deputat în circumscripția 23 August și credea că muncitorii sunt de partea sa.

În 1989, din cauza economiilor, nu s-au făcut avansări în grad, nici în Ministerul Apărării, nici în structurile Ministerului de Interne, ceea ce i-a înfuriat pe ofițeri. ”Față de oamenii care te păzesc, față de sistemul național de informații, față de Armata care lucra pe toate șantierele, este inadmisibilă această atitudine”, spune gen. Cristea.

”Te rabdă o lună, două, trei, dar zece ani e prea mult. La un moment dat, vor spune: am terminat. Până acum am fost împreună, de acum nu ne mai cunoaștem”, a concluzionat generalul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel