New Orleans lipsit complet de electricitate din cauza urganului Ida. De ce sunt denumite uraganele cu nume de femei

Un grup de femei traversează Canal Street în centrul  New Orleans, Louisiana, SUA, 29 august 2021, în așteptarea uraganului Ida. Uraganul Ida  are loc la aniversarea a 16 ani a uraganului Katrina.
Un grup de femei traversează Canal Street în centrul New Orleans, Louisiana, SUA, 29 august 2021, în așteptarea uraganului Ida. Uraganul Ida are loc la aniversarea a 16 ani a uraganului Katrina.

Oraşul New Orleans era complet lipsit de electricitate duminică din cauza trecerii uraganului Ida peste Louisiana, au anunţat autorităţile acestui stat din sudul SUA, notează AFP.

Compania Entergy 'a confirmat că New Orleans este lipsit de curent electric', a scris pe Twitter NOLA Ready, o agenţie a Biroului de securitate internă şi de pregătire pentru situaţii de urgenţă din Louisiana.

'Singura energie electrică din oraş provine de la generatoare', a adăugat mesajul. Uraganul Ida a slăbit într-o furtună de categoria 2 pe scara Saffir-Simpson, dar continuă să producă vânturi puternice de până la 175 de kilometri pe oră şi inundaţii devastatoare în zone din sud-estul statului Louisiana, a informat duminică seară Centrul naţional pentru uragane (NHC) din Statele Unite într-un mesaj publicat pe site-ul său, potrivit Reuters. 

De ce sunt denumite uraganele cu nume de femeie?

Katrina, Wilma, Paloma, Irma sunt câteva dintre fenomenele de-a dreptul răvășitoare. Cu nume de femei, fac ravagii în lume mai ceva decât cele ce poartă nume de bărbați. De altfel, studiile arată că, de-a lungul istoriei, acele uragane cu nume feminine au provocat mai multe victime decât cele care poartă nume de bărbați. 

Prin anii ’50, meteorologii au înțeles că, botezând furtunile și uraganele cu nume ușor de reținut, îi va ajuta pe oameni atât să-și amintească de ele, cât și să comunice eficient în privința lor, astfel încât să fie în siguranță. Astfel, experții au atribuit numele conform unei liste formale care este aprobată înaintea debutului fiecărui sezon de uragane în Atlantic.

În timp ce furtunile au primit nume încă de acum câteva sute de ani, moda de a boteza uraganele este de dată relativ recentă. Inițial, specialiștii în fenomene extreme alegeau numele uraganelor ținând cont exclusiv de coordonatele geografice ale acestora, fapt ce îi ajuta pe meteorologi să le urmărească. Din nefericire, aceasta genera confuzie în rândul populației din zonele afectate de uragane, așa că s-a renunțat, în comunicarea publică, la denumirile științifice și au fost adoptate nume proprii, conform unei ierarhii alfabetice.

Așa cum spuneam, practica de numire a uraganelor cu nume proprii, în ordine alfabetică, datează din 1950 și presupunea ca, în fiecare an ele să fie reluate. Prin urmare, pe fiecare prim uragan al unui sezon în chema Abe, pe al doilea Baker și așa mai departe. În 1953, însă, lucrurile s-au schimbat  și, pentru a se evita repetitivitatea în denumirea anuală a uraganelor, Serviciul Național de Meteorologie din Statele Unite a decis să revizuiască sistemul și să confere uraganelor nume feminine.

De ce? Pentru că majoritatea navelor și ambarcațiunilor au nume feminine. Însă, în 1979, sistemul a fost din nou revizuit la forma care există și acum, iar uraganele au primit atât nume feminine cât și masculine.

Când devine o furtună tropicală demnă să primească un nume

Nu orice furtună este demnă să-și primească botezul. Pentru a nu face exces de nume, meteorologii au stabilit drept criteriu esențial pentru numele uraganelor și furtunilor tropicale intensitatea acestora. Astfel o furtună tropicală este botezată când produce o mișcare circulară și o viteză a vântului de 63 km/h. Iar o furtună tropicală se ridică la gradul de uragan când dezvoltă o viteză a vântului de 119 km/h.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel