NATO pune lupa pe Federația Rusă: Încălcați dreptul internațional

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, se arată deranjat de faptul că Federația Rusă menține prezența militară în Transnistria, în ciuda insistențelor noului președinte, Maia Sandu, de a retrage trupele.

Federația Rusă încalcă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova prin prezența sa militară în regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută ieri în cadrul unei conferințe de presă de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Republica Moldova este partenerul NATO și aștept să am o întrevedere cu noul ei președinte, pe care îl felicit pentru victoria în alegeri. Vedem cum Rusia încalcă dorința diferitelor guverne din vecinătatea Alianței, prin desfășurarea de trupe, inclusiv în Georgia, Ucraina și Moldova (în Transnistria). Aceasta reprezintă o încălcare a integrității teritoriale a Moldovei și este un exemplu al modului în care Rusia încalcă dreptul internațional”, a declarat Stoltenberg, citat de agenția TASS.

Amintim că președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că Rusia trebuie să-și retragă trupele (GOTR) din regiunea transnistreană, iar misiunea de pacificare de pe Nistru să fie transformată în una civilă cu mandat internațional, sub auspiciile OSCE și ONU.

Deși aceasta a fost poziția permanentă a Republicii Moldova în raport cu prezența rusă în stânga Nistrului, Rusia a reacționat foarte bolnăvicios la declarațiile Maiei Sandu (vezi AICI). Kremlinul a declarat că o schimbare a status quo-ului în Transnistria va conduce la destabilizarea situației, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat-o pe Maia Sandu de iresponsabilitate, precizează Deschide.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel