Năstase explică miza protestelor din Turcia

Într-un material publicat pe blogul personal, Adrian Năstase își exprimă opinia cu privire la miza reală a manifestațiilor din Turcia. Fostul premier crede că principala miză este procesul reformei constituționale, în condițiile în care analiștii consideră că premierul turc Recep Tayyip Erdogan țintește atribuții lărgite pentru viitorul președinte, pentru a-și putea asigura continuarea schimbărilor din ultimii zece ani, în cazul în care va câștiga aegerile prezidențiale de anul viitor.

Adrian Năstase atrage atenția, pe blog, că protestele recente din Turcia nu ar trebui "limitate doar la acțiunea unor ecologiști",  deoarece "miza este mult mai amplă", iar premierul Erdogan "reprezintă un personaj cu potențial deosebit, comparat adesea cu președintele Putin".

În opinia fostului premier, Erdogan, refuzat politicos de Uniunea Europeană, își extinde influența în Orientul Apropiat, bazându-se pe o creștere economică substanțială și de durată, deoarece "miza principală a actualelor proteste din Turcia o reprezintă procesul reformei constituționale. Turcia este republică parlamentară. Mandatul de premier al lui Erdogan se încheie în 2015. În 2014, vor avea loc alegeri prezidențiale. Prin reforma constituțională se încearcă transformarea republicii parlamentare în republică prezidențială, analiștii considerând ca, în felul acesta, Erdogan participând la alegeri și devenind președinte, dar având atribuții lărgite ar putea să continue schimbările din ultimii zece ani, sprijinit de partidul sau – Partidul justiției și dezvoltării, pe direcția inițiată de fostul președinte Turgut Ozal, la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90", explică Năstase.

Un alt motiv pentru care turcii protestează împotriva premierului Erdogan este că acesta a făcut anumite concesii islamiștilor, cum ar fi  interzicerea alcoolului, restricții în ceea ce privește îmbrăcămintea femeilor, care "atacă fundamentul republican, secular, al statului'.

În finalul materialului, Adrian Năstase subliniază că pentru România, "stabilitatea politică din Turcia este extrem de importantă" și recomandă  poporului român să urmărească "cu atenție evoluțiile din zonă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel