Mistrík, ambasadorul Slovaciei: Aveţi ce la noi începe să lipsească

Noul ambasador al Republicii Slovace la Bucureşti, Karol Mistrík, a declarat că pădurile României din Carpaţi sunt încă sănătoase şi trebuie să fie ocrotite ca o bogăţie naţională.

"Vreau să vă spun o părere personală. Carpaţii şi Tatra fac parte din acelaşi lanţ muntos şi ne unesc. Eu provin din cea mai frumoasă zonă muntoasă a Carpaţilor din Tatra, zona slovacă, şi am avut ocazia să trec şi Carpaţii din România. Voi mai aveţi ceea ce la noi începe să lipsească. La voi mai sunt încă pădurile sănătoase, pe care trebuie să le ocrotiţi pentru că sunt mai mult decât o bogăţie personală", a declarat ambasadorul slovac.

Întrebat cum vede schimbarea din ţara noastră de după 1989, Mistrík şi-a amintit de un drum foarte lung şi cu multe surprize prin România, pe când era student. Azi, spune el, după ce a străbătut peste 4.000 de kilometri prin România în cele patru luni de când este ambasadorul Slovaciei în România, consideră că "oricine trebuie să îşi reînnoiască fotografiile".

"În timpul comunismului, toată lumea din Cehoslovacia venea la Marea Neagră în România sau Bulgaria. Nu ştiam concret cum se prezenta România, dar se vorbea că este mai săracă decât bogată. Orice persoană care vizitează România astăzi trebuie să-şi înnoiască fotografiile din timpurile trecute, deoarece surprinde în mod fericit. România a făcut paşi foarte mari, nu se vede numai în Bucureşti că este metropolă europeană, ci şi în toate colţurile ţării", a declarat Karol Mistrík.

Diplomatul a participat joi la recepţia organizată în Cetatea Oradiei cu prilejul Zilei Naţionale a Slovaciei. În cadrul vizitei în judeţul Bihor, el va avea, vineri, întâlniri cu reprezentanţii comunităţii slovace din comunele Şinteu, Popeşti şi Suplacu de Barcău. În comuna Popeşti va vizita Liceul Teoretic Jozef Kozacek din Budoi, singurul liceu slovac din judeţul Bihor, iar la Suplacu de Barcău este aşteptat la celebrarea sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci, alături de preşedintele U.D.S.C.R. Adrian Miroslav Merka.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel