Remus Pricopie: Facultate fără Bacalaureat, informație falsă

Elena Badea / 11 sep 2014 / 10:27 Salveaza PDF Comentarii

Nimeni nu se poate înscrie la facultate și nu poate dobândi statutul de student "fără diplomă de bacalaureat sau adeverință care să ateste susținerea și promovarea examenelor de bacalaureat", a precizat, joi, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, în contextul în care unele surse media au vehiculat "informații false", în legătură cu metodologia recent adoptată care organizarea și funcționarea învățământului terțiar nonuniversitar.

"Nimeni nu se poate înscrie la facultate și nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverință care să ateste susținerea și absolvirea examenelor de Bacalaureat. Sintagma de 'colegiu', care apare în Ordonanța de Urgență, are același sens cu acela de 'școală postliceală', cu diferența că această formă de învățământ poate fi organizată și de universități", informează ministrul Pricopie, într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, atât Legea Educației Naționale (LEN), cât și metodologia recent adoptată reglementează organizarea și funcționarea învățământului terțiar nonuniversitar.

"De altfel, metodologia conține chiar în titlul său sintagma de 'învățământ terțiar nonuniversitar'. Prin urmare, asistăm fie la un act jurnalistic de slabă calitate, fie la o încercare deliberată de a induce în eroare și a dezinforma populația. Conform LEN nr. 1/2001 cu modificările și completările ulterioare, universitățile acreditate pot înființa unități de învățământ preuniversitar, în speță colegii, la care au acces, ca și până acum, inclusiv absolvenții de liceu fără diplomă de Bacalaureat. Aceste persoane nu au calitatea de student și nu urmează cursurile unei facultăți, ci, în spațiul oferit de o universitate, desfășoară activități specifice școlilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanții primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licență. Ca o formă de stimulare a continuării studiilor și de integrare a absolvenților de liceu (cu sau fără diplomă de Bacalaureat) pe piața muncii, aceștia au avut întotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei școli postliceale", explică ministrul Educației Naționale.

Citește și Legea Educației modificată, ultim apel către Ciorbea de a sesiza CC

Remus Pricopie adaugă că, începând cu anul școlar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv în spațiul și sub organizarea unei universități.

"Altfel spus, instituțiile de învățământ superior acreditate pot organiza școli postliceale cu o durată de 1-3 ani. Statutul acestei forme de învățământ este cel terțiar nonuniversitar", mai susține ministrul Educației Naționale.

Precizările au fost făcute "având în vedere informațiile false, vehiculate de unele surse media, în legătură cu posibilitatea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licență", informează Biroului de Presă al MEN.

Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate, în anul şcolar 2014-2015. Ordinul este semnat de către ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de către secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29